L'expresident de Popular considera que no ha tingut cap responsabilitat en el fatal desenllaç del banc
L'expresident de Banc Popular, Ángel Ron, en una entrevista exclusiva concedida a El Independiente, ha carregat contra Emilio Saracho -que va ser nomenat president de l'entitat per substituir a ell- i alhora ha analitzat les causes que han portat a l'extinció del banc, entre les quals, segons el seu punt de vista, no estaria la seva gestió.
Ángel Ron assenyala que està "desolat i perplex" que s'hagin fet les coses "tan malament" i es mostra preocupat per "la millor plantilla de treballadors d'Espanya". Segons Ron, el banc era solvent fins al seu últim dia al seu capdavant mentre que Emilio Saracho va aconseguir que sorgís una crisi de confiança al voltant de l'entitat que va portar directament a la seva desaparició. "Les seves declaracions (de Saracho) inconcretes van generar alarma al mercat i van provocar que les accions es desplomessin un 50% en qüestió de dies", assenyala Ron, i afegeix: "Deia (Saracho) que l'acció era cara, que calia fer-la caure, encara que fos a costa d'espantar el mercat i les institucions".
Ángel Ron assenyala que està "desolat i perplex" que s'hagin fet les coses "tan malament"
Segons Ángel Ron, la intenció de Saracho era, principalment, vendre l'entitat. "Des del principi, va manifestar la seva voluntat de ficar pressió als supervisors i al poder polític perquè facilitessin una operació corporativa. Jo vaig advertir que era una estratègia molt perillosa", assenyala l'expresident de Popular.
Ron recalca que Saracho volia "clarament" baixar el preu de l'acció de Popular. "Li vaig advertir (a Saracho) que Popular era un banc comercial, no d'inversió; de mantenir la confiança de l'accionista i el dipositant era vital", recalca Ron.
"SANTANDER HA FET UNA MAGNÍFICA OPERACIÓ"
Ángel Ron lloa la compra que ha fet Santander que s'ha quedat amb Banc Popular per només 1 euro per tota l'entitat. "Al llarg dels últims anys, he tingut contactes amb tots els grans grups per comprar Popular. (...) L'última oferta no vinculant va arribar el passat mes de novembre. BBVA va oferir 5.500 milions", revela Ron.
L'expresident de Popular ha reconegut que, amb l'amortització de les accions ha perdut al voltant d'un milió d'euros i ha aclarit que pensa defensar-se de les demandes que preparen molts inversors per la gestió que va fer del banc. "Si algú pretén imputar els directius que érem aquí algun tipus de responsabilitat, ens defensarem". Respecte al fet que l'entitat finançava empleats i clients per acudir a l'ampliació, apunta: "Jo no estava en la comercialització de l'ampliació (...) però la concessió de bestretes és una pràctica perfectament legal. Compra accions és una mostra de l'orgull de pertinença i de compromís que tenia la plantilla", ha assenyalat Ron.
"Des del principi, va manifestar la seva voluntat de ficar pressió sobre els supervisors i el poder polític perquè facilitessin una operació corporativa", assenyala Ron sobre Saracho
Ángel Ron també ha criticat el paper "decisiu" dels especuladors en la caiguda de Popular i ha explicat que havia advertit la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que calia regular aquestes pràctiques i dotar-les de transparència. "Tinc la sospita, ben fonamentada, que accionistes significatius es van lucrar posant-se curts i van recuperar, d'aquesta manera, bona part de les pèrdues registrades. Quan es parla de banca, és vital la prudència i la discreció, i cap conseller o executiu pot jugar a aprenent de bruixot".
Sobre el fet que la CNMV actuï ara per protegir Liberbank i no ho fes amb Popular, Ron apunta que això "el deixa perplex" i afegeix que no entén que es faci en un cas i en un altre no.
A la pregunta de la periodista Ana Antón sobre si veu la cúpula de Popular asseguda a la banqueta, Ángel Ron deixa clar que Popular no és Bankia. "Aquí hi ha un banc cotitzat amb 90 anys d'història que sempre ha estat transparent i passat les auditories sense excepcions", recalca.
SOBRE L'AMPLIACIÓ DE CAPITAL DE FA UN ANY
Totes les mirades apunten a Ron per l'ampliació de capital que va fer el banc fa un any i que es considera l'origen de molts dels mals de l'entitat. No obstant això, Ron defensa en l'entrevista l'operació i afegeix que, si no s'han complert els objectius que es van fixar en el seu moment al fullet "és perquè s'ha abandonat el pla d'actuació". Ángel Ron també defensa la decisió de no traspassar els actius immobiliaris del banc a la Sareb i recalca: "El banc, si no fos pels errors lamentables de les últimes setmanes, estava millor que el 2012, amb un major nivell de cobertures. Estàvem molt a prop del que el mercat exigia".