La companyia, que cotitzava amb moderades pujades, ha començat a caure un 5% a partir de les 16:00 hores
Amadeus es desploma en l’IBEX 35 després que s'hagi sabut que Iberia cobrarà un suplement en els bitllets que es comprin a través d'aquest sistema global per servei. Iberia ha enviat una carta a les agències de viatges en la qual se'ls comunica que, a partir de l'1 de novembre, començarà a cobrar un suplement de 9,5 euros. Amadeus, que cotitzava amb moderades pujades, cau un 4,63% i s'ha convertit en el fanalet vermell de la sessió.
L'aerolínia espanyola, que forma part del grup IAG, ven els seus bitllets a través d'un gran nombre de canals i alguns d'ells impliquen costos sensibles. En aquest context i després de la creació de la nova connexió NDC (New Distribution Capability), Iberia ha traslladat a les agències de viatges una nova aproximació en la seva política de distribució, segons indica EFE.
La companyia espanyola seguirà sense cobrar suplement si els bitllets es compren mitjançant els seus canals directes -pàgina web, telèfon, oficines- o a través d'intermediaris -per exemple, agències de viatges- que adoptin la connexió NDC.
Aquesta decisió limita el cobrament del suplement a les transaccions que es realitzin a través dels grans sistemes globals (GDS), sempre que no adoptin la connexió NDC. En aquests casos, Iberia cobrarà 9,5 euros per cada component de tarifa, un concepte que sol coincidir amb un trajecte entre l'origen i la destinació final (encara que consti de més d'un vol).
A l'agost de 2015, les aerolínies del grup Lufthansa (Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Swiss) van començar a cobrar un suplement de 16 euros per cada bitllet emès mitjançant sistemes de distribució global.
ELS BAIXISTES A AMADEUS
Fa un parell de setmanes, la companyia va marcar màxims històrics, cosa que va fer que el 'hedge fund' britànic Lansdowne Partners es veiés obligat a replegar-se. No obstant això, el fons de cobertura manté en la seva capital la major posició curta de la borsa espanyola.
La inversió baixista, que es va reduir des de l’1,97% fins al 1,85%, supera els 420 milions d'euros en una empresa amb una capitalització de més de 22.000 milions. Una posició curta al qual només s'acosta en termes absoluts la de Boussard & Gavaudan en Telefónica.