"Les persones no tenen les habilitats que es demanen", ha dit el president de Telefónica
El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha subratllat durant la seva intervenció al Fòrum Econòmic de Davos, on ha participat avui en un panell titulat 'El futur del treball', que “la desigualtat és el desafiament més gran” al qual s'enfronta la societat en el canvi d'era que la transformació digital comporta. Davant aquest problema, ha destacat que “el reskilling (requalificació) i la tecnologia són part de la solució”.
Álvarez-Pallete ha emfatitzat que “les ajudes són necessàries per corregir la desigualtat, però fonamentalment es necessiten competències”. Per això, ha demanat la necessitat d'aplicar la tecnologia per promoure una requalificació massiva que permeti cobrir els llocs de treball que continuen vacants mentre, en paral·lel, la societat segueix registrant milions d'aturats. "Aquesta situació respon que les persones no tenen les habilitats que es demanen", ha advertit.
El reskilling ajudarà a superar l'impacte que la tecnologia i l'automatització estan causant al mercat laboral, i alhora permetrà capturar les noves oportunitats de treball que la transició digital i ecològica està generant, ha subratllat el màxim responsable de Telefónica. Comptar amb capacitats i habilitats digitals per atendre els nous perfils demandats a la revolució tecnològica, d'una banda, i lluitar contra l'obsolescència de la qualificació dels treballadors, de l'altra, resultaran determinants per combatre la desigualtat i advocar per la inclusió. Per promoure l'aprenentatge permanent i la requalificació que permetin aprofitar el potencial que ofereix la revolució tecnològica, el president de Telefónica ha demanat “gestionar bé la transició digital”.
COMPROMESOS AMB LA FORMACIÓ
Álvarez-Pallete ha posat en valor que Telefónica fa anys que està compromesa amb la formació i l'ocupabilitat a través de diferents iniciatives. Ha destacat que la companyia compta a Espanya amb el programa de requalificació intern més gran d'Europa, reflectit que més de 16.000 treballadors van rebre formació l'any passat per actualitzar les seves capacitats.
També s'ha referit a la contribució de la Fundació Telefónica, que impulsa projectes socials per fomentar l'ocupabilitat. És el cas de Campus 42, una acadèmia de programació gratuïta basada en una metodologia innovadora on els alumnes aprenen els uns dels altres i es preparen per a les noves demandes digitals del mercat laboral.
Un altre camí consisteix a integrar forces mitjançant la col·laboració publicoprivada per aconseguir un impacte més gran i oferir més oportunitats d'aprenentatge continu. Ha esmentat el cas Reskilling For Employment, un dels projectes emblemàtics de l'European Round Table (ERT), organització que agrupa les principals empreses europees i en què Álvarez-Pallete presideix precisament el Comitè d'Ocupació, Competències i Impacte.
Entre les mesures que poden permetre a la societat preparar-se per posar a favor seu l'impacte de la tecnologia, Álvarez-Pallete ha recomanat aplicar la tecnologia a l'educació i la formació, adaptar l'educació a les demandes de la societat digital o promoure una cultura d'aprenentatge permanent.
"És necessari oferir als nostres treballadors programes de formació adaptats a les competències que necessiten per triomfar a l'economia digital, generar talent i augmentar la competitivitat de les nostres empreses", ha afirmat.