Alcoa anuncia l'acomiadament de 524 empleats i frena l'activitat de la seva planta a Lugo

Comença la hibernació de les cubes de la fàbrica gallega

Bolsamanía
Europa Press | 09 oct, 2020 16:39
ep trabajadores de alcoa convocados en el pazo de cea horas despues de la finalizacion de una mesa
Marta Vázquez - Europa Press

La multinacional estatunidenca Alcoa ha anunciat que aplicarà un acomiadament col·lectiu que afectarà 524 empleats i la hibernació ordenada de les cubes d'electròlisi de la planta d'alumini de San Cibrao (Lugo).

A més, avança la seva intenció d'abonar indemnitzacions de 30 dies per any treballat fins a un màxim de dotze mensualitats als empleats afectats i de contractar plans de recol·locació externa per a ells.

I recorda que la refineria d'alúmina de San Cibrao (un dels obstacles per a la venda) no va ser inclosa en el procés de consultes i que "continuarà operant".

Aquest anunci, a través d'un comunicat de premsa, es produeix a quatre dies que acabés el termini que s'havia donat després de fracassar les negociacions per a la venda de la factoria i també després que les converses amb el comitè d'empresa per a l'expedient de regulació no arribessin a cap acord.

Just aquest divendres, l'autoritat laboral ha enviat un advertiment a l'empresa en el qual li recrimina haver infringit el deure de bona fe contractual durant la negociació d'aquest acomiadament col·lectiu.

DESPRÉS D'ANALITZAR "TOTES LES OPCIONS"

Alcoa informa que va prendre la decisió en la tarda d'aquest dijous "després d'analitzar totes les opcions possibles". Apel·la al període de consultes de quatre mesos amb els representants dels treballadors i a les negociacions per a una "possible venda de la planta d'alumini".

El 29 de setembre, afegeix, "Alcoa es va comprometre a prendre i comunicar la seva decisió respecte a l'aplicació de l'acomiadament col·lectiu, dins del termini de 15 dies que marca la llei, respecte a la planta d'alumini, que compta amb una capacitat de producció anual de 228.000 tones mètriques".

Alcoa preveu que la hibernació ordenada de les cubes "conclogui el primer trimestre de 2021" i la companyia indica que mantindrà 99 empleats "operant una part de la fosa".

"D'acord amb el que hem compartit amb les parts interessades al llarg d'aquest procés, la desafortunada realitat és que la planta d'alumini de San Cibrao no és competitiva i no preveiem que canviïn els seus importants problemes estructurals", destaca el president i conseller delegat de Alcoa, Roy Harvey.

"Si bé hem explorat diferents opcions els últims mesos, la reestructuració és necessària per aturar les contínues pèrdues econòmiques. Entenem que aquest és un resultat difícil i estem compromesos a reduir l'impacte en els nostres empleats alhora que treballem conjuntament en la reestructuració de la planta de manera segura i continuem complint amb totes les normatives", afegeix.

La planta d'alumini de San Cibrao, segons Alcoa, "no és viable a causa de factors productius estructurals, com l'absència d'un marc energètic competitiu a Espanya, la sobrecapacitat mundial en la producció d'alumini i caiguda del preu de l'alumini".

Durant aquest any i fins al 30 de setembre, la planta d'alumini primari ha registrat, segons els seus números, unes pèrdues d'"aproximadament 45 milions de dòlars". Al 2018 i 2019, situa les seves pèrdues "combinades" en 126 milions de dòlars.

El 28 de maig, Alcoa va iniciar un procés informal de consultes amb els representants dels treballadors. El 25 de juny va començar el procés formal de consultes i el va ampliar fins al 28 de setembre mentre negociava la possible venda de la planta d'alumini. "La venda finalment no es va produir, i el període de consultes va concloure sense arribar a un acord amb els representants dels treballadors", conclou.

contador