"Considerem que gran part de l'impacte està ja recollit en el preu", assenyala Bankinter
Aena puja en borsa aquest divendres després de les caigudes de dijous, quan va confirmar una pèrdua d'ingressos per valor de 1.500 milions d'euros fins al 2025, a causa de la retallada aplicada pel Congrés al lloguer dels locals comercials que gestiona a la seva xarxa d'aeroports.
Els analistes consideren que la companyia ja "ha descomptat" íntegrament aquesta notícia. "L'impacte estimat per la companyia és molt proper a la nostra estimació preliminar de 1.400 milions i, per tant, molt per sota dels 3.000 milions amb què s'especulava la premsa", expliquen des de Bankinter.
"La nova esmena té un impacte de 700 milions a futur, a més dels 800 milions de lloguers no cobrats fins a la data i que ja estaven inclosos en valoració. Per això, confirmem l'impacte del -3,0% en valoració (fins als 150,8 euros/acció enfront dels 155,5 euros/acció anterior), i considerem que gran part de l'impacte està ja recollit en preu".
"Per tant", conclouen, "mantenim recomanació de comprar. El principal catalitzador serà la recuperació del trànsit aeri, que s'accelerarà després de la reobertura de les rutes aèries amb els EUA. Aena és una bona alternativa d'inversió per tenir exposició a la recuperació del cicle, sense incórrer en riscos excessivament elevats. la seva demanda recuperarà amb força i la companyia presenta una sòlida posició financera".
Per la seva banda, els analistes de Banc Sabadell consideren la notícia "negativa, si bé l'impacte és limitat, atès que part de la pèrdua d'ingressos al qual es refereix la companyia al comunicat ja estava descomptat que no s'anava a cobrar (eximir del pagament durant el període d'Estat d'Alarma i pagament del 50% de les rendes fins al septiembre de 2021) i suposaven ja 800 milions d'euros (3,8% de la capitalització)".
"D'altra banda", afirmen, "el reajustament a la baixa dels contractes des del final de l'estat d'alarma per vincular les rendes a l'evolució del trànsit, així com l'efecte de la regulació a futur, suposaria 700 milions d'euros (3% de la capitalització), que estaria per sobre de la nostra estimació inicial de 500 milions d'euros".
"Més enllà de l'anterior", conclouen, "la cotització d'Aena no s'hauria de veure significativament afectada per aquesta qüestió (ahir va caure en línia amb altres gestors aeroportuaris europeus) i la clau de l'acció està en la recuperació del trànsit aeri. Esperem que , en conjunt, recuperi nivells de trànsit de 2019 per a l'any 2028, davant l'estimació de la companyia de 2026".