Segons ha confirmat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna
El Govern no vendrà més accions d'Aena i les noves taxes aeroportuàries seran aprovades en el termini d'un mes, aproximadament.
Segons ha confirmat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, el Govern no té previst "a curt termini", ni "en els mesos propers", privatitzar un 10% addicional d'Aena, després d'haver donat entrada al capital privat amb el 49% fa gairebé dos anys. En les últimes setmanes, diverses informacions havien assenyalat que el Govern es plantejava vendre entre el 10% i el 20% del capital.
Quant a les taxes aeroportuàries, De la Serna va assenyalar que en el termini d'un mes s'aprovarà en Consell de Ministres el primer Document d'Ordenació de Regulació Aeroportuària per al període 2017-2021, conegut com DORA, que plasmarà les taxes que han d'entrar en vigor l'1 de març d'aquest any, segons recull Europa Press.
De la Serna va explicar que avui se celebra l'última reunió dels diferents comitès de coordinació aeroportuari, creats en 2012 i en els quals se sentin representants de les comunitats autònomes i entitats locals implicades, pas previ a la presa de la decisió definitiva per part de l'Executiu que ha de decidir si congela les taxes o les baixa. "No hauríem de fer cap afirmació fins llavors respectant el procés", va afegir.
Aena defensa la seva congelació durant els propers cinc anys després de la rebaixa de l'1,9% en 2016, enfront de les aerolínies que reclamen una reducció del 2,59% anual davant la millora de les previsions del tràfic aeri i la rebaixa del 10% fins a 2021 (2,02% anual des de 2017) plantejada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
El nou marc regulatori amb el qual es va donar entrada en Aena al capital privat en un 49% --l'Estat controla el 51% a través d'ENAIRE-- establia la congelació de taxes fins a 2025, sempre que les inversions escomeses per Aena no superessin els 450 milions anuals i l'increment dels costos el 1%. El primer DORA establirà a més els estàndards mínims de qualitat i capacitat de la xarxa per garantir l'interès general.
RÉCORD DE PASSATGERS
La xarxa de Aena va tancar 2016 amb 230 milions de passatgers, la qual cosa suposa un augment de l'11%, als quals se sumen 60 milions de viatgers en els aeroports internacionals que gestiona. Es tracta del millor exercici de la història per a la xarxa d'Aena, afavorit pel turisme, amb l'arribada de 75 milions de turistes internacionals l'any passat, un 9% més.
De cara a 2017, el gestor aeroportuari preveu un increment del 5% i que s'aconsegueixin els 240 milions de passatgers en 2020
Aena bat així el rècord aconseguit en 2007, previ a la crisi, quan es van sobrepassar els 210,4 milions de viatgers, i gràcies a l'estirada del turisme supera les seves pròpies previsions (+6,2%) per a l'any en volum de passatgers. De cara a 2017, el gestor aeroportuari preveu un increment del 5% i s'aconsegueixin els 240 milions de passatgers en 2020.
De la Serna va qualificar aquestes dades de "extraordinaris", perquè consoliden a Aena com el primer operador aeroportuari del món en tràfic aeri, després de tancar un "any històric", essencial per millorar la connexió entre els diferents territoris, i aconseguir un volum de 60 milions de passatgers en aeroports internacionals. Aena gestiona 62 aeroports (16 fora d'Espanya) i dos heliports.