ACS es desviu per demostrar fortalesa financera, però no persuadeix als inversors

La constructora espanyola és una de les 10 empreses de l'Ibex que més caigudes acumula

Javier Melguizo
Bolsamania | 25 jun, 2020 14:03
ep presidenteacs florentino perez ante la ultima juntaaccionistas 20190729175403
ACS - Archivo

ACS està esforçant-se al màxim per demostrar al mercat la seva fortalesa financera. Aquests últims mesos, la constructora espanyola ha duplicat el seu programa de recompra de títols propis, ha ratificat el dividend i ha anunciat el repartiment d'una retribució compensatòria per als seus accionistes. No obstant això, no aconsegueix persuadir als inversors, i és un dels deu valors de l'Ibex que més caigudes acumula enguany.

ACS
47,880
  • 1,06%0,50
  • Max: 47,90
  • Min: 47,36
  • Volume: -
  • MM 200 : 40,50
14:00 24/12/24

Les accions d'ACS han caigut un 39% des que va començar 2020. Tot i que la construcció no ha estat un dels sectors més afectats per la crisi de la Covid-19, els seus números vermells són més inflats que els de Amadeus (-36%) o Aena (-29,5%), dues companyies molt afectades per la paralització del turisme. I també és la pitjor en comparació amb la resta d'empreses del seu sector.

La companyia és a més un dels principals objectius dels inversors especuladors. Per exemple, Marshall Wace té obert un curt sobre l'1% del capital del grup constructor, una quantitat que ha incrementat respecte al 0,74% que tenia a la fi de maig. També AKO Capital manté una posició baixista sobre el 0,52%, un percentatge que ha pujat des del 0,4% declarat al març, però per sota del 0,8% que va arribar a controlar a l'octubre de l'any passat.

ESFORÇOS PER TRANSMETRE SOLIDESA

Per descomptat, la companyia presidida per Florentino Pérez s'està desvivint per donar mostra de la seva solidesa financera. Per exemple, ha estat una de les poques empreses de l'Ibex que ha mantingut el repartiment de dividend malgrat la crisi del coronavirus. En concret, va anunciar que retribuiria els seus accionistes amb 1,38 euros bruts per títol, o una acció gratuïta per cada 16. L'efectiu s'abonarà el 9 de juliol, mentre que les noves accions començaran a cotitzar el 22 de juliol.

No obstant això, la volatilitat que ha viscut el mercat ha provocat que aquest 'scrip dividend' suposés una quantia inferior a la proposada per ACS. Per aquest motiu, sense estar obligada a fer-ho, el 6 de juliol repartirà a tots els accionistes un dividend compensatori d'0,16 euros bruts per acció. Per tant, pagarà 1,54 euros, una quantitat que se suma als 0,049 euros que ja va pagar al febrer a compte dels resultats de 2019.

A més, dimarts passat va comunicar que avançava al 31 de març de 2021 la data límit per complir amb el seu pla de recompra d'accions. Suposa retallar un any dels terminis que s'havia marcat quan va decidir duplicar els seus objectius de comprar 22 milions de títols (el 6,9% del seu capital) per un màxim de 660 milions. De moment, acumula 13,9 milions d'accions pròpies, cosa que significa que ha completat el 63% del seu pla.

L'analista de XTB, Darío García, explica que "la recompra d'accions plantejada inicialment s'ha incrementat en un 120%, fins als 22 milions de títols, perquè els futurs programes retributius de la companyia cap als seus accionistes tingui un dels millors ROE's i rendibilitat per dividend del mercat borsari espanyol. Aconseguint que l'efecte dil·lutiu de l'"script dividend" sigui el menor possible sobre la cotització".

"Les accions adquirides podran ser utilitzades en el marc del dividend en 'scrip' habitual o fins i tot amortitzades per reduir el capital de la companyia, si bé aquest últim aspecte seria discrecional per part d'aquesta, és a dir, no queda fixat en quina quantia es podria reduir el capital", recorden els analistes de Banc Sabadell.

MAL COMENÇAMENT D'ANY

ACS va començar molt malament enguany, amb una caiguda del 14% a mitjan febrer. En aquells dies, durant la presentació dels comptes de 2019, el director general corporatiu de la constructora, Ángel García Altozano, va atribuir la caiguda a la "mala fortuna" d'haver fixat el valor mitjà de les accions del 'scrip dividend' els dies posteriors a la presentació dels resultats de Cimic, la seva filial australiana, que va perdre 630 milions amb la venda del negoci a l'Orient Mitjà.

García Altonzano va considerar que les turbulències a la cotització acabarien després del 3 de març, l'últim dia en què cotitzaven els drets de l''scrip dividend'. Però aleshores va arribar la pandèmia del coronavirus, els mercats es van desplomar com mai abans no s'havia vist, i la seva previsió se'n va anar en orris.

contador