La constructora ja compta amb la 'llum verda' del Govern
ACS no veu cap indici que impedeixi la companyia obtenir les autoritzacions que li queden per aconseguir per a l'OPA que ha llançat sobre el grup de concessions Abertis, una operació de 18.600 milions competidora de la prèviament formulada per Atlantia per 16.341.000.
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha d'autoritzar l'OPA competidora plantejada també a l'octubre per ACS, a través de la seva filial alemanya Hochtief. Des d’Abertis estimen que aquest requeriment finalitzarà "entre finals de gener i principis de febrer". Una vegada que s'aprovi l'oferta de la constructora que presideix Florentino Pérez, la CNMV obrirà un període d'acceptació simultani per a les dues ofertes.
La companyia que presideix Florentino Pérez està encara pendent del 'vistiplau' de les autoritats brasileres, on el grup de concessions té una destacada cartera d'autopistes, del Govern espanyol relacionat amb l'operador de satèl·lits Hispasat i de la Direcció de Competència de la UE, en aquest cas previst per al 6 de febrer.
"No veiem cap indici que pogués impedir la consecució d'aquestes autoritzacions", va assegurar el conseller delegat d'ACS, Marcelino Fernández Verdes, després de participar al 'Spain Investors Day'. La companyia ja compta amb l'autorització de l'Executiu espanyol referida a les autopistes que Abertis té al país i, tal com calcula el mercat, estima que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aprovi l'OPA i obri així el termini d'acceptació de les dues ofertes al començament de febrer, un cop tingui la 'llum verda' de Competència, com al seu dia va passar amb la d'Atlantia.
En aquest sentit, Fernández Verdes va eludir pronunciar-se sobre la decisió del supervisor del mercat de ratificar l'aprovació donada a l'OPA d'Atlantia en contra del requeriment del Govern. No obstant això, el també conseller delegat de Hochtief, filial de construcció alemanya a través de la qual ACS llança l'OPA, va assegurar que l'oferta del seu grup "és la millor" pel "projecte industrial" que comporta la integració de la constructora alemanya i el grup de concessions.
NOVA ‘PICADA D’ULLET’ A LA CAIXA
Fernández Verdes va remarcar així mateix que la companyia estaria "encantada" que la fundació bancària La Caixa, primer accionista d'Abertis, se sumés a l'OPA i a aquest projecte industrial. "Estem encantats perquè, a més, ja coneixen la companyia", ha destacat, per, a més, subratllar la "bona relació" existent entre ACS i La Caixa.
Es dóna la circumstància que el grup constructor i l'entitat van fundar l'actual Abertis a l'any 2002 en fusionar les seves llavors concessionàries d'autopistes i es van mantenir com a socis en aquesta companyia fins a la sortida d'ACS el 2012. L'oferta d'ACS planteja, igual que la d'Atlantia, abordar el 20% de l'OPA sobre Abertis mitjançant un canvi d'accions, una opció que el mercat interpreta com dissenyada per a l'entitat, que actualment ostenta un 21,5% de la companyia de concessions.
El conseller delegat d'ACS assegura, a més, que el grup ha registrat mostres d'interès d'inversors interessats a participar en l'oferta. Tot i comptar ja amb el finançament per a l'operació, un 'macrocrèdit' de 15.000 milions d'euros, no descarta l'eventual entrada d'algun d'aquests inversors. "Mantenim sempre la porta oberta per comptar amb flexibilitat per poder fer el que en cada moment es necessari", ha indicat en aquest sentit.
El primer executiu d'ACS va subratllar davant els inversors la generació de valor que presenta el seu projecte per a Abertis, que passa per integrar-lo amb Hochtief per conformar un dels primers grups mundials de construcció i concessions. La companyia resultant seria capaç d'acudir grans projectes de construcció i gestió infraestructures, sumaria la capacitat de construir del grup ACS a la d'explotació d'aquests actius d'Abertis, que al seu torn generarien caixa per seguir optant a nous projectes amb els quals continuar creixent. "Suposaria una accelerada a l'actual estratègia d'ACS", ha afirmat.