Es tracta dels plets que manté pendents de resolució, inclòs un contra Espanya
Les negociacions d'Abengoa i els seus creditors, tant financers com comercials, comportaran l'ús de totes les eines i bases que la companyia tingui a la seva disposició. Entre elles, la proposta de l'empresa als creditors de prendre part dels futurs cobraments, si n'hi hagués, dels arbitratges internacionals que la companyia té pendents.
L'empresa està immersa en un accelerat procés de negociació amb el qual intenta esquivar el concurs de creditors per segona vegada en cinc anys. A la seva esquena, el pes d'un deute financer que frega els 6.000 milions d'euros i un patrimoni negatiu per valor de 388 milions pel qual, formalment, ja es troba en causa de dissolució.
Al tancament de 2019, segons els comptes que va publicar l'empresa a la fi de maig, Abengoa tenia 1.205,8 milions d'euros pendents de pagament a proveïdors. D'ells, la meitat eren comercials. Uns proveïdors als quals dóna opció de prendre part en el futur cobrament dels laudes internacionals pendents, entre d'altres el propi Estat espanyol.
ARBITRATGE CONTRA ESPANYA
Es tracta d'un dels arbitratges internacionals més rellevants per a la companyia presidida per Gonzalo Urquijo, que data de la denominada 'destralada a les renovables' de 2012, quan es va canviar el model de retribució del sector.
La companyia explica als seus últims estats financers, que no tenen el suport de la seva firma auditora PwC, el procés interposat davant la Cambra de Comerç d'Estocolm a través de diverses participades.
En total, reclama danys al Regne d'Espanya per import de 907,8 milions euros (1.188,2 milions d'euros en funció d'impostos) per incompliment del Tractat de la Carta de l'Energia. L'objectiu és resoldre aquest procés abans que conclogui l'any, perquè assegura que la vista del procediment està prevista per a la setmana del 30 de novembre al 4 de desembre de 2020.
En el passat ja va fer passos per monetitzar aquest procés, que finalment no es van concretar. Específicament, als citats estats financers explica que va procurar “la monetització parcial del citat arbitratge amb un conjunt de fons; així com el tancament d'una operació de finançament, constituint un paquet de garanties sobre aquest, si bé finalment cap d'aquestes operacions no va arribar a executar-se”.
Al marge d'aquesta negociació amb creditors, comercials i financers, Abengoa és a l'espera de fer passos en dos moviments estratègics per a la seva supervivència. D'una banda, aconseguir una nova línia de liquiditat de 250 milions d'euros a cinc anys, a través de l'ICO. De l'altra, noves línies d'avals ‘revolving’ de 300 milions per cobrir les necessitats del seu negoci d'aquí a la fi de 2021. De moment, les pròximes setmanes seran clau per apuntalar el futur més immediat de la companyia sevillana.