L'entitat fonamenta aquests resultats en un "notable increment dels ingressos recurrents" i la reducció de la morositat
Abanca ha obtingut durant el primer trimestre del 2017 un resultat net de 153 milions d'euros, fet que suposa un increment del 98,7% (pràcticament multiplicat per dos) pel que fa als beneficis registrats durant el mateix període de 2016.
En un comunicat de premsa emès aquest dimarts, el banc identifica els "fonaments" d'aquest guany en "un notable increment dels ingressos recurrents", amb un marge bàsic que creix un 10,2%, la inversió en digitalització i la reducció de la morositat. Aquesta última, segons destaca, amb un 6,5%, el situa "entre les millors entitats del sector en qualitat de la cartera".
Abanca ha atès durant el trimestre més de 900 milions de transaccions de clients, un 29% més que l'any anterior
Durant el primer trimestre de l'any, el marge d'interessos d’Abanca s'ha situat en 111.200.000 d'euros, el que representa un augment del 14,2% enfront de març de l'any anterior. "Aquest creixement se sustenta principalment en la millora del marge comercial i en l'estalvi de costos de les emissions majoristes", indica.
Fa just dues setmanes, l'entitat ha informat que el consell d'administració havia acordat procedir al pagament del dividend als seus accionistes per import total brut de 61.180.000 d'euros, a compte dels beneficis de l'exercici 2017.
Juan Carlos Escotet es va adjudicar el 88,33% del capital de Novagalicia Banc (NCG) --RESULTAT de la fusió i bancarització de les antigues caixes d’estalvi-- per 1.003 milions d'euros el desembre de 2013. Des de llavors, ja amb Abanca, l'entitat va aprovar dividends tant el 2016 com el 2017 per un valor proper a 300 milions.
RESULTATS PRIMER TRIMESTRE
Els resultats del primer trimestre també situen Abanca, segons reivindica el mateix banc a la nota, "al capdavant del sector en creixement del marge financer, superant als seus competidors gràcies al seu dinamisme comercial i la gestió de preus".
Les comissions netes se situen en 39,1 milions d'euros. El comportament dels ingressos per prestació de serveis (+ 5,6%), segons assenyala, "es recolza en el bon acompliment de fons i segurs". Van destacar durant el trimestre els fons d'inversió, en què l'entitat assegura que va generar el 7,6% de les subscripcions netes del total del sector a Espanya.
"Tot i el fort ritme d'activitat del banc amb un increment de les transaccions amb clients del 29,2%, les despeses d'explotació es mantenen estables gràcies a les inversions en tecnologia i digitalització", indica.
Abanca ha atès durant el trimestre més de 900 milions de transaccions de clients, un 29% més que l'any anterior. "Les transaccions per canals digitals ja suposen el 44% del total, destacant la banca mòbil", afegeix.
L'entitat subratlla que "l'efecte conjunt de totes aquestes actuacions permet a Abanca incrementar notablement els seus ingressos al mateix temps que manté controlats els seus costos, de manera que el marge d'explotació s'incrementa, excloent operacions atípiques, en un 44,3%".
FOCUS EN SEGMENTS MICRO
Abanca informa que s'ha registrat durant el primer trimestre de l'any "significatius increments" tant en crèdit com a captació de recursos durant els segments d'autònoms i pimes, cosa que significa que "abona" la seva aposta estratègica per aquests segments. Un 65% del nou crèdit concedit per l'entitat ha anat dirigit a pimes i autònoms.
El crèdit a la clientela ha crescut un 5,2% fins a situar-se en 26.283.000 d'euros. L'entitat defensa ser "de les poques del sector" que aconsegueix incrementar la seva cartera de crèdit "trimestre a trimestre". El conjunt del crèdit del sector es va reduir un 1,6%.
Després de créixer un 4,4% interanual, els recursos de clients arriben als 34.810 milions d'euros. "L'estructura de finançament mostra un increment del pes dels saldos vista i els productes de valor afegit, que guanyen presència davant dels dipòsits a termini en l'actual entorn de tipus d'interès", ressalta.
CREIXEMENT EN PRODUCTES DE VALOR AFEGIT
En el "significatiu creixement" de la captació de saldos fora de balanç (+ 22,9%), per Abanca, mostren "especial dinamisme" els fons d'inversió, "eina clau de generació de rendibilitat per al client i d'aportació de comissions per a l'entitat".
En aquests productes, ha assolit unes subscripcions netes de 467 milions d'euros, xifra equivalent a una quota de subscripcions del 7,6% del total del mercat espanyol durant el primer trimestre.
En assegurances, una altra de les palanques de diversificació d'ingressos del banc, les primes de nova producció creixen un 33,7%. Tots els segments mostren un comportament positiu i sobresurten els rams d'empreses i vida risc, que milloren un 82% i un 52% respectivament.
MILLORA CONTÍNUA DE LA QUALITAT DEL RISC
L'entitat valora que segueix reduint el seu volum d'actius dubtosos, que al tancament del primer trimestre cau fins als 2.101.000 (506 menys que al març del 2016). La taxa de morositat se situa al 6,54% i, d'aquesta manera, Abanca crida l'atenció sobre que ha donat "la volta" a la seva posició en qualitat del risc, passant "en només dos anys" a situar-se entre les entitats amb millor qualitat de cartera.
Aquesta posició es veu reforçada per una ràtio de cobertura del 53,3% i un nivell d'actius adjudicats equivalent a l'1% del balanç, dades que situa "entre els millors de sector".
D'altra banda, subratlla que la qualitat de la cartera "permet mantenir el cost del risc en línia amb l'objectiu establert (0,3%)".
SOLVÈNCIA I LIQUIDITAT
En aquest escenari, destaca que "continua sent una de les entitats més solvents del sistema, amb una ràtio CET1 del 14,5% i una folgança de l'1.791 milions sobre els requeriments de capital del regulador".
L'entitat, que compleix "àmpliament" els requisits de liquiditat a llarg i curt termini establerts pel Banc Central Europeu per 2018, compta amb 5.044.000 d'euros en actius líquids i parla d’"una sana estructura de finançament" basada en dipòsits de clients.
EXECUCIÓ ESTRATÈGICA
Exposa al seu comunicat, també, que el primer trimestre del 2017 suposa "iniciar amb èxit una nova etapa estratègica". Després de dedicar tres anys a "completar la privatització, complir el 'term-sheet' i recuperar la seva posició al mercat", l'entitat recorda que inicia ara "un nou cicle estratègic centrat en la sostenibilitat en un entorn de tipus desfavorable i en el creixement al mercat".
Les claus d'aquesta nova etapa, que ha començat amb l'adquisició de Popular Serveis Financers, són, segons diu, "l'orientació al negoci micro (pimes i crèdit al consum), l'especialització com a resposta per operar en segments amb necessitats específiques, la qualitat en el servei basada en la sistemàtica comercial i l'orientació clientcéntrica i l'enfocament omnicanal que combini l'atenció personal amb els nous canals digitals".
L'entitat s'ha fixat com a objectiu assolir els següents nivells: capital superior al 14%, índex de satisfacció del client 70, taxa de morositat situada entre el 4,5 i el 5,5%, ràtio de rendibilitat 'ROTE' entre el 9 i el 10% i volum de crèdit de 27.000 milions.