Els experts creuen que si surt a un preu situat en el rang mitjà-baix de la banda orientativa, és una opció interessant
Unicaja sortirà a borsa el pròxim 30 de juny amb una Oferta Pública de Subscripció (OPS) d'accions dirigida a inversors institucionals. Això vol dir que els particulars no podran entrar fins que ja estigui cotitzant. L'entitat s'estrenarà al parquet en un moment que, certament, no és el millor per al sector financer espanyol. Després de la 'desintegració' de Banc Popular i que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) hagi prohibit les posicions curtes en Liberbank, hi ha un cert temor al voltant del sector bancari espanyol i, especialment, al voltant de bancs mitjans-petits, de l'estil d'Unicaja.
"Ens sembla un múltiple atractiu si la col·locació es realitza en el rang mitjà/baix del preu orientatiu (al voltant de 0,6 vegades el seu valor comptable)", assenyalen els experts de Bankinter
Per aquest motiu, els analistes creuen que acabarà saltant al parquet a un preu en el rang mitjà-baix de la banda orientativa anunciada pel banc i situada entre els 1,10 i 1,40 euros. De sortir en aquest rang, els experts consideren que l'entitat és una opció d'inversió interessant però, això sí, especificant que es tracta d'una aposta d'inversió per a un perfil arriscat.
La forquilla d’1,10 i 1,40 euros suposa valorar Unicaja entre 0,5 i 0,7 vegades el seu valor comptable. A Espanya, el grans bancs tenen un múltiple de valoració de 0,8-0,9 vegades el valor en llibres, mentre que el múltiple de valoració de Liberbank és de 0,35 vegades el seu valor comptable. "Sospito que sortirà a la part baixa de la banda i seria una valoració raonable", assenyala Nicolás López, director d'anàlisi d’MG valors. Interessa entrar-hi si finalment surt a aquests preus? En la seva opinió aquesta resposta depèn molt del perfil inversor, ja que Unicaja seria una opció, especialment, per a aquells inversors que vulguin assumir més riscos. "Unicaja no és el Santander o el BBVA. És un banc amb perfil de risc més gran", assenyala López i afegeix: "No està 'fet una pena' però és més petit, té més morositat... Si un és conscient aquest risc i vol invertir en un valor d'aquest perfil, a la part baixa del rang la seva valoració és raonable".
A Nuria Álvarez, experta de Renta 4, també li preocupa el moment de mercat de cara a la sortida a borsa d'Unicaja. Per Álvarez, la valoració és atractiva, fins i tot si decideix sortir a 1,40 euros per acció. No obstant això, i precisament perquè el context del mercat no és el millor, creu que Unicaja serà pressionat perquè acabi estrenant-se en borsa a un preu situat a la part baixa del rang i així tenir més recorregut.
"Ens sembla un múltiple atractiu si la col·locació es realitza en el rang mitjà/baix del preu orientatiu (al voltant de 0,6 vegades el seu valor comptable)", expliquen aquest divendres els experts de Bankinter al seu informe diari. Aquests analistes afegeixen que, a aquests preus, presentaria un descompte "interessant" en relació a la resta de bancs domèstics cotitzats (CaixaBank cotitza a 1 vegada el seu valor en llibres; Bankia, a 0,9 vegades; Sabadell, a 0,7 vegades). Bankinter també necessita que Unicaja presenti un millor binomi rendibilitat/risc en relació amb Liberbank a causa de la seva major rendibilitat, la seva menor taxa de mora, un major volum d'actius gestionats i una ràtio de cobertura d'actius improductius "notablement millor".
El principal interès d'Unicaja amb aquesta sortida a borsa, segons apunten des de Bankinter, és reduir la participació del seu principal accionista (la Fundació Unicaja posseeix el 86,7% del capital) i complir amb els requisits normatius. La Llei de Caixes estableix que les fundacions bancàries hauran de reduir la seva participació en els bancs controlats (antigues caixes) per sota del 50% per evitar així constituir un fons de reserva. L'OPS es farà per fins al 40,4% del capital de l'entitat.