L'entitat registra una pujada del seu marge d'interessos fins als 32.189 milions
Banco Santander ha tancat l'exercici 2015 amb un benefici atribuït de 5.966 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 3% respecte de 2014, però la dada ha estat afligida per uns extraordinaris 600 milions. En canvi, el benefici ordinari, sense l'efecte dels resultats no recurrents, creix deu punts més, un 13%, i se situa en 6.566 milions d'euros. Malgrat aquestes xifres, el banc ha decebut el mercat, ja que el consens esperava uns guanys de 7.000 milions d'euros, i sofreix unes caigudes de l'1,5% en borsa.
L'entitat que presideix Ana Botín assegura en el seu comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que "els resultats de 2015 mostren un creixement sostingut i de millor qualitat, ja que la part recurrent dels ingressos té una major aportació". El conjunt dels ingressos creix un 6%, recolzat pels ingressos comercials (marge d'interessos més comissions), que augmenten gairebé un 8%, mentre que els resultats per operacions financeres, els quals per la seva vinculació a l'evolució dels mercats són més volàtils, cauen un 16%.
El 2015, el grup supera les seves xifres històriques tant en marge d'interessos, que aconsegueix 32.189 milions, com en ingressos totals (marge brut), que se situen en 45.272 milions. Aquests imports superen en gairebé 300 milions als registrats el 2012, que havia marcat el rècord anterior.
Aquests creixements de negoci i resultats permeten que Banco Santander distribueixi un dividend per acció de 0,20 euros, dels quals 0,16 euros són en efectiu, un 79% més que en 2014. Aquest dividend suposa una rendibilitat per acció de prop del 5% als preus actuals de l'acció. A més, el banc compleix amb el seu compromís d'incrementar el valor comptable tangible per acció (TNAV), que se situa en 4,12 euros, la qual cosa suposa un 3% més que en tancar el 2014.
XIFRES EN LÍNIA AMB EL PREVIST DURANT L’INVESTORS DAY DE BANCO SANTANDER
Aquestes dades situen al banc en el camí del compliment dels compromisos anunciats per l'equip gestor durant l’Investors Day de setembre de 2015. Llavors va marcar, com a objectius clau, el capital bàsic per sobre de l’11% a finals de 2018. I avui ja supera el 10%. Aconsegueix així una rendibilitat (RoTE ordinari) del 13%, que ja se situa en l’11%. La millor evolució dels ingressos i l'activitat està sustentada també en un avanç en la transformació comercial del grup, recolzat per la millora tecnològica i la digitalització. Així, el nombre de clients vinculats creix un 10%, fins a 13,8 milions de clients, amb increments destacats a Mèxic (+14%) i Regne Unit (+11%).
Els clients digitals augmenten un 17%, fins a 16,6 milions, de manera que del total de clients del grup, un 31% se'ls pot considerar clients digitals actius. Els usuaris del mòbil han augmentat un 50%, fins a 6,9 milions, que accedeixen a l'aplicació del banc una mitjana de 13 vegades al mes. El volum de transaccions digitals augmenta un 58%.
Per la seva banda, els ingressos comercials creixen dues desenes per sobre dels costos si es mira la variació sense efecte de tipus de canvi, i en euros creixen exactament el mateix. Els costos creixen al voltant del 7%, fins a 21.571 milions d'euros, i estarien pràcticament plans si s'elimina l'efecte de la inflació i amb el mateix perímetre. El pla d'eficiència que té en marxa el banc permet absorbir els majors costos que impliquen les exigències regulatòries i la transformació comercial del grup.
L'esmentada evolució d'ingressos i costos fa pujar el marge net a 23.702 milions, amb un augment del 5%. A més, provoca que la ràtio d'eficiència se situï en el 47,6%, un dels nivells més baixos de la banca internacional.
MÉS PROVISIONS PER BRASIL I BANIF
Les dotacions per a insolvències continuen baixant i se situen en 10.108 milions d'euros, un 4% menys que les realitzades el 2014. No obstant això, el banc ha destinat diferents dotacions els 1.118 milions d'euros de resultats no recurrents obtinguts en l'exercici, dels quals 835 milions d'euros procedeixen de la reversió de passius fiscals al Brasil i 283 milions de Banco Internacional de Funchal (Banif).
A més, ha constituït un fons de 600 milions d'euros per cobrir eventuals reclamacions per la comercialització d'assegurances de protecció de pagaments al Regne Unit. Sense aquests no recurrents positius i negatius, el benefici ordinari de Banco Santander el 2015 aconsegueix 6.566 milions, amb un creixement del 13%.
REGNE UNIT I EL BRASIL SEGUEIXEN SENT LES 'JOIES DE LA CORONA'
Cal destacar que el 56% del benefici té l’origen a Europa i el 44% a Amèrica. Per països, la major aportació correspon al Regne Unit, amb un 23%, seguit del Brasil (19%), Espanya (12%), Estats Units (8%), Mèxic (7%), Xile (5%), Portugal, Argentina i Polònia (4% cadascun d'aquests tres països).
Santander Consumer Finance, que desenvolupa la seva activitat en més d'una desena de països a Europa, especialment a Alemanya, Espanya i Països Nòrdics, aporta ja l’11% del benefici, després que guanyés 938 milions, amb un creixement del 18%.
CAPITAL
Quant a les ràtios de capital, al començament de l'any el banc va realitzar una ampliació de capital de 7.500 milions d'euros mitjançant el procés de col·locació accelerada entre inversors institucionals. En tancar l'exercici, els recursos propis computables de Banc Santander es van situar en 84.346 milions, enfront d'uns actius ponderats per risc de 585.609 milions d'euros.
En conseqüència, Santander té una ràtio de capital CET1 del 12,55%, la qual cosa suposa 2,8 punts percentuals més del mínim requerit al grup pel Banc Central Europeu per al 2016, que és el 9,75%.
QUÈ ENS DIU L'ASPECTE TÈCNIC DE BANCO SANTANDER?
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania, sosté que "a la vista del gràfic setmanal de Banco Santander, el títol continua en fase de correcció, construint màxims i mínims decreixents".
Per això, aquest expert manté que "qualsevol possibilitat que el rebot tingui continuïtat de manera consistent depèn que l'entitat càntabra no perfori els mínims de la setmana passada (3,70)", coincidint amb l'important suport dels 8.200 punts de l'IBEX-35 (61,8%).