El CIS confirma que el PSOE guanyaria les eleccions amb un 34% i doblaria el PP

Vox aguanta i aconseguiria un 7,5% enfront de la crida de Casado al vot útil

Virginia Mora
Bolsamania | 26 set, 2019 15:33
ep el presidente del gobierno en funciones pedro sanchez responde al presidente de ciudadanos albert
Eduardo Parra - Europa Press

L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) confirma que el PSOE tornaria a guanyar les eleccions. Aquesta vegada el departament que presideix José Félix Tezanos atorga als socialistes liderats per Pedro Sánchez un 34,2% dels suports i doblaria el PP de Pablo Casado, que colliria un 17,1%.

L'enquesta, que es va realitzar a inicis del mes de setembre, molt abans que es confirmés la impossibilitat d'una nova investidura pel desacord entre el PSOE i Podem i es convoquessin oficialment les eleccions del 10 de novembre, situa com a tercera força Unides Podem (suma de Podem, En comú podem i IU) amb un 15,5% dels vots. Tot i que aquesta xifra es podria veure molt alterada, tenint en compte que l'excompany de Pablo Iglesias i fundador de Podem, Íñigo Errejón, ha decidit presentar-se als comicis del 10-N amb la seva formació, 'Més Madrid', que per a aquesta ocasió adoptarà el nom de 'Més País'.

Ciutadans i el seu líder, Albert Rivera, han de conformar amb la quarta posició, i amb un 12,9% dels suports, mentre que Vox aconsegueix mantenir el tipus malgrat les contínues crides del PP als ciutadans perquè optin pel vot útil i donin suport a la seva formació en la pròxima cita a les urnes. De fet, els de Santiago Abascal aconseguirien un 7,5% dels suports, segons el CIS. I pel que fa als partits independentistes catalans, segons l'enquesta de setembre podrien mantenir el pols, ja que ERC obtindria un 3,7% dels vots i JxCat, un 2%.

MILLOR I PITJOR QUE EL 28-A

En aquesta ocasió el sondeig ofereix dades d'estimació de vot, cosa que fa que no es pugui comparar amb anteriors baròmetres, com el de juliol (en el mes d'agost no hi va haver enquesta per l'aturada estival), en els quals les dades corresponien al vot directe. En qualsevol cas, ha estat el primer després de la investidura fallida de Pedro Sánchez a finals de juliol, tot i que es va realitzar abans que es confirmés el fracàs de les negociacions entre PSOE i Podem, que va portar el Rei a rebutjar proposar un candidat per a una nova investidura, de manera que es van convocar automàticament els nous comicis.

No obstant això, si es fa una comparativa amb els resultats recollits pels partits en les eleccions del 28 d'abril, no tots surten ben parats. El PSOE milloraria en cinc punts la dada del 28-A, on va aconseguir el 28,68% dels vots, i el PP també sortiria ara airós en pujar lleugerament (16,7% l'abril). Podem, si aconsegueix repetir les confluències, també hi sortiria guanyant, ja que l'abril va convèncer a un 14,3% de l'electorat, mentre que Ciutadans i Vox serien els grans damnificats, ja que durant els últims comicis han aconseguit un 15,86% i un 10,3% dels suports, respectivament, lluny de les xifres que els dona ara el baròmetre del CIS.

El que queda clar, segons aquesta enquesta, és que els espanyols segueixen preferint Sánchez com a president del govern enfront d'altres líders polítics. En concret, un 32,4% tria el socialista per ocupar la Moncloa, i el segon preferit és Pablo Iglesias (9,9%), que gairebé empata amb Pablo Casado (9,8%). Albert Rivera seria el millor per a aquest lloc per al 9%, mentre que Santiago Abascal és el president ideal per al 4,4%. Això sí, cal destacar que un 23,5% diu que no triaria cap d'ells.

A més, els enquestats vaticinaven ja a principis de setembre que no hi hauria govern. Un 43,9% va assegurar veure risc de bloqueig polític, enfront del 6,2% que es mostrava optimista sobre la possibilitat que PSOE i Podem arribessin a un acord. Un 5,2% mostrava els seus dubtes sobre la possibilitat d'un bloqueig, i un 1,8% va dir no tenir prou informació per posicionar-se al respecte. Com a solució al bloqueig, els entrevistats pel CIS apostaven a inicis de setembre majoritàriament per propiciar una cultura de pactes i acords entre els partits (23,3%) i per introduir les reformes legals necessàries per evitar-lo (16,6%).

L'ATUR SEGUEIX AL CAPDAVANT DELS PROBLEMES

I sobre les majors preocupacions dels espanyols, l'atur segueix al capdavant amb el 60%, seguit dels polítics en general, els partits i la política (45,3%), els problemes d'índole econòmica (25,3%), i la corrupció i el frau (25,1%). Tot seguit se situen la immigració (15,6%), la sanitat (13,8%), els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació (13,7%), els problemes d'índole social (10,3%), les pensions (9,4%) i el govern i partits o polítics concrets (6,8%). La independència de Catalunya és un problema per al 5,8% dels enquestats.

contador