Afronta el contacte amb Podem amb la intenció de centrar la conversa en les polítiques i els programes
El president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, obre aquest dimarts a les 10.00 hores amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, la ronda de contactes amb els partits majoritaris per intentar tirar endavant la seva investidura.
Al llarg de la jornada, es veurà també amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, a les 16.30 hores i tancarà la ronda aquesta mateixa tarda amb el líder del PP, Pablo Casado, cap a les 17.45 hores. Totes les entrevistes se celebraran al Congrés dels Diputats.
Sánchez es reunirà en primer lloc amb Iglesias amb l'objectiu de visualitzar que són els 'morats' eas que considera el seu soci preferent, si bé la negativa del PSOE a incloure a membres de Podem al govern és fèrria.
Aquest rebuig a l'executiu de coalició que exigeix Iglesias es basa en diversos motius. En primer lloc, perquè junts no arriben a la majoria absoluta, però també perquè l'entrada de Podem al govern, en lloc de sumar, podria restar, en el sentit de dificultar el suport d'altres forces que no volen els 'morats' dins de l'executiu, tal com va admetre aquest dilluns en roda de premsa el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos.
El 'número tres' del partit ha explicat també que un govern en solitari del PSOE concita més simpaties que un "vigilat" o "condicionat" per Podem.
Així les coses, Sánchez afronta la reunió amb Iglesias amb la intenció de centrar la conversa en "les polítiques i els programes", en paraules d'Ábalos.
El fet que Sánchez hagi prioritzat els grans partits en la seva ronda de contactes és perquè considera que les quatre formacions majoritàries són les que estan cridades a garantir la governabilitat d'Espanya.
Argüeixen els socialistes que, tot i que traguessin endavant la investidura sumant en una segona votació més 'sís' que 'nos', per aprovar lleis orgàniques necessiten una majoria absoluta de 176 escons i el PSOE en cap cas buscarà fer descansar la governabilitat del país en les formacions independentistes, de les qual ja no es fia.
L'AMENAÇA DE LA REPETICIÓ ELECTORAL
De fet, els socialistes han començat a agitar el fantasma d'una repetició d'eleccions per tal de pressionar, d'una banda Podem perquè no se li acudeixi oposar-se a la investidura de Sánchez, i per l'altre PP i Ciutadans perquè la facilitin amb la seva abstenció (n'hi hauria prou amb la d'un dels dos).
Els contactes amb els partits minoritaris no els durà a terme Sánchez, que es recolzarà per a aquesta tasca en Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Carmen Calvo, números dos, tres i quatre del PSOE, respectivament.
A diferència de la relliscada de Calvo la setmana passada, quan va vincular la formació de Govern a Navarra amb les converses per a la investidura de Sánchez, aquest dilluns Ábalos ha assegurat que ni la governabilitat d'Espanya ni la investidura depenen del vot dels dos diputats d'UPN que podrien amb la seva abstenció facilitar la investidura de Sánchez.
En canvi, Ábalos ha donat per fet que l'operació de facilitar que els socialistes navarresos facilitin amb la seva abstenció que governi la comunitat foral la coalició Navarra Suma (que conformen PP, Ciutadans i UPN) a canvi de l'abstenció dels diputats d'UPN a la investidura de Sánchez no facilitaria aquesta, sinó que la dificultaria perquè es perdria el suport dels sis diputats del PNB.
La líder dels socialistes navarresos, Maria Chivite, ha iniciat els contactes per intentar formar un govern d'esquerres alternatiu amb Geroa Bai, la marca del PNB a Navarra, i amb Podem i IU. El problema és que per tirar endavant la investidura necessitaria l'abstenció de Bildu, amb els quals es nega a negociar. No obstant això, ni el PSOE ni el PSN tanquen la porta a obtenir gratis aquesta abstenció de Bildu.