Ve un front fred: sis consells per controlar el consum i estalviar en energia

S'acaba l'hivern suau amb nevades generalitzades i una notable baixada de les temperatures

Bolsamanía
Bolsamania | 13 gen, 2023 13:53
gas, radiador, gaz

S'ha acabat l'hivern suau que hem pogut gaudir fins ara. Un front fred amb nevades generalitzades i una baixada notable de les temperatures escombrarà la península aquests dies i, amb les fluctuacions en el preu de l'electricitat, convé seguir una sèrie de recomanacions per controlar el consum i estalviar en energia. Aquí hi ha sis consells del comparador de tarifes energètiques Selectra.

1. Comproveu l'estat dels radiadors. Independentment de si es té un radiador de gas o elèctric, és fonamental assegurar-se que funcionen al 100% per evitar sorpreses a la factura de la llum. Així que, si es té un radiador d'aigua, no oblidis purgar-lo de tant en tant i, com a norma general, neteja la pols que s'acumuli i evita posar-hi roba a sobre o bloquejar les sortides d'aire.

2. Mantenir la casa a una temperatura adequada. L'ideal seria regular el termòstat a uns 21 graus de temperatura, ja que és l'òptima per mantenir calent un habitatge sense pagar de més a la factura. Cal recordar que cada grau que augmenti la temperatura a partir d'aquí augmentarà el nostre consum energètic en un 7% i, per tant, encarirà els nostres rebuts.

3. Atenció a les fuites d'aire. De què serveix gastar diners a escalfar la casa si la calor acaba desapareixent segons després? És a dir, per mantenir una temperatura constant a l'interior de la casa, cal que no hi hagi fuites d'aire, per la qual cosa cal invertir en fonts d'aïllament eficaces, com ara un doble vidre, o si no es vol gastar tants diners, es poden posar rivets a portes i finestres per reduir l'entrada daire.

4. Controleu la temperatura de l'aigua calenta. És cert que un bany calent en un dia d'hivern és un dels moments més relaxants del dia, però això no vol dir que l'aigua hagi d'estar bullint, perquè, a més, no és l'opció més beneficiosa per a la pell. Així que caldrà revisar la temperatura programada i intentar ajustar-se al voltant dels 40°C.

5. Optimitzeu l'ús del forn. Cal tenir en compte que el forn és un dels electrodomèstics que consumeix més energia, al voltant de 2 kWh per hora de cocció. Tot i així, hi ha petits trucs que contribueixen a un consum energètic més eficient, com cuinar diversos plats simultàniament, per no perdre la calor residual generada, apagar el forn 20 minuts abans que el plat estigui completament acabat, o no obrir el forn mentre es prepara el menjar, ja que es perd al voltant del 20% de la calor i augmenta el temps de cocció.

6. Compte amb el temps d'ús dels radiadors. Si es treballa fora de casa tot el dia i només es fa servir la calefacció a la nit, probablement és millor mantenir els radiadors apagats mentre s'està fora. Però si, per contra, només se'n va estar fora de casa 30 minuts, no passa res per deixar-los encesos durant aquest temps. Tot i així, la millor estratègia per fer un ús conscient de l'energia és instal·lar termòstats a casa, ja que es poden programar a distància i definir les hores a què s'han de mantenir encesos o apagats, evitant així el malbaratament d'energia.

contador