Ultimàtum de la UE a Johnson: ha de canviar la llei que trencarà l'acord del Brexit

O ho fa abans que acabi setembre o s'enfrontarà a accions legals

Bolsamanía
Bolsamania | 10 set, 2020 17:57
coronavirus-johnson-en-appelle-a-la-distanciation-sociale

Brussel·les ha donat un ultimàtum a Londres. La Unió Europea (UE) ha donat al primer ministre britànic, Boris Johnson, un termini perquè esmeni el projecte de llei del mercat interior presentat aquest dimecres al Parlament, que trencarà l'Acord de Retirada segellat entre totes dues parts per evitar un Brexit dur. Té fins que acabi el mes de setembre, o s'enfrontarà a greus conseqüències.

Segons informa Bloomberg, la UE ha donat a Johnson un termini molt concret perquè canviï la normativa que ha fet saltar per l'aire qualsevol perspectiva d'un possible acord comercial entre Londres i Brussel·les. De fet, en un comunicat, la Comissió Europea ha advertit que el Regne Unit posa en perill els esforços per arribar a un acord comercial de gran abast entre totes dues parts si no es retracta.

"La violació dels termes de l'Acord de Retirada infringiria el dret internacional, soscavaria la confiança i posaria en risc les futures negociacions de relació en curs", ha dit Brussel·les, que ha amenaçat amb emprendre accions legals contra el Govern britànic si no fa marxa enrere.

Tal com explica l'esmentat comunicat, "l'Acord de Retirada conté una sèrie de mecanismes i recursos legals per fer front a les violacions de les obligacions legals contingudes al text, que la UE no dubtarà a usar".

La UE està disposada a lluitar, i ha demostrat que no s'acovardirà davant l'última ocurrència de Johnson i els seus, que li pot valer no sols un conflicte amb els Vint-i-set, sinó també amb els seus propis companys de partit. I és que els conservadors no estan contents amb la deriva del 'premier', sentiment que s'ha agreujat després que Brussel·les hagi llançat un clar missatge: si Johnson no compleix amb les seves demandes, la UE buscarà sancions financeres i d'altres tipus.

La disputa que ha obert la legislació presentada a Westminster ha augmentat el risc que que no hi hagi acord comercial, i per tant que es produeixi un Brexit dur, que provocaria costos addicionals i d'altres trastorns a les empreses de totes dues parts. Però també ha posat en dubte l'acord comercia que el Regne Unit negocia amb els EUA quan s'hagi produït la sortida del país del club comunitari.

El projecte de llei del mercat intern permetria a l'Executiu britànic anul·lar parts de l'acord de Brexit per assegurar que les empreses d'Irlanda del Nord tindran "accés sense restriccions" al mercat intern del Regne Unit, la qual cosa podria crear obstacles al comerç amb la resta de l'illa d'Irlanda.

contador