Turisme preveu una ocupació del 79% aquesta Setmana Santa, amb un descens a Barcelona

Europa Press | 28 mar, 2018 12:00
ep recurs dhotels turisme hotel
Recurs d'hotels, turisme, hotelEUROPA PRESS

Ocupatur estima que Barcelona cau 13 punts respecte al passat any registrant-se descensos en tota la comunitat

MADRID, 28 (EUROPA PRESS)

Les previsions d'ocupació hotelera per a aquesta Setmana Santa a Espanya arriben el 78,9%, la qual cosa suposa 6,4 punts percentuals menys pel que fa a la mateixa temporada del 2017, segons ha avançat aquest dimecres la Secretaria d'Estat de Turisme amb les dades de l'enquesta d'ocupació turística (Ocupatur).

Les dades extretes de l'enquesta d'ocupació turística oficial donats a conèixer en vespres del començament de la Setmana Santa, es basen en les previsions amb base a les reserves realitzades fins aquest dimecres.

El passat any enfront d'una previsió del 85,3% l'ocupació final es va situar en el 85%.

Aquest any destaquen les favorables previsions per als allotjaments d'esquí, que preven aconseguir un 81% d'ocupació, la qual cosa suposa un increment de 17 punts percentuals pel que fa al mateix període de l'any anterior. Les cases rurals també milloren les seves previsions, arribant al 80% enfront del 76% que es va aconseguir el 2017.

El turisme d'interior cau lleument (dos punts percentuals) fins al 76%. En el cas del turisme de costa les previsions són que aconsegueixi un 82% d'ocupació, set punts menys que el passat any, mentre que el d'illes també cau vuit punts fins al 79%.

Per comunitats autònomes, la primera en reserves és Canàries, amb una previsió del 88% d'ocupació hotelera. La segueixen País Basc (86%), La Rioja (85%), Extremadura (84%) i Andalusia i Navarra (ambdues amb un 83%). Entre les comunitats que eleven el seu resultat no es troba cap costanera, principalment per la incertesa meteorològic dels últims dies.

Navarra puja cinc punts percentuals fins al 853, Astúries passa del 79% al 83%, Aragó millora lleument (del 80% al 81%), igual que Extremadura (del 83% al 84%).

BARCELONA EN SETMANA SANTA

Destaca especialment la caiguda en les previsions turístiques d'ocupació per als allotjaments de Barcelona. Mentre que en la setmana Santa del 2017 la previsió d'ocupació se situava en el 92%, aquest any les expectatives se situen en el 79%, 13 punts percentuals menys. El passat any la seva ocupació real final va arribar al 90%.

Per sobre de la Ciutat Comtal queda Palma de Mallorca, amb un 67% de previsió enfront del 83% de l'any passat; mentre que Santiago de Compostel·la queda en tercer lloc en caigudes: un 70% enfront del 81% del 2017.

Les ciutats que lideren les reserves són Màlaga, on es preveu una ocupació que arriba al 90%, seguides de Sevilla, Granada i Bilbao, on la Secretaria d'Estat de Turisme preveu que les reserves arribin al 88%.

OPTIMISME EN EL SECTOR A L'ESPERA DE LA CLIMATOLOGIA.

Aquestes dades coincideixen amb les expectatives positives del sector turístic espanyol que preveuen unes bones xifres d'ocupació durant aquest període vacacional a l'espera de la millora de la climatologia sobretot en zones del nord i tenint en compte que aquest any la Setmana Santa ha caigut gairebé quinze dies abans que el passat any que es va celebrar a mitjan abril.

El sector hoteler preveu un creixement moderat amb augments a l'entorn del 4% respecte a l'any anterior, que va estar molt afavorit per la bona climatologia. La durada de les contractacions serà més gran que l'any passat en avançar-se la Setmana Santa a març, i en aquest mes es preveu un augment d'entorn dels 60.000 treballadors respecte a febrer.

El sector de turisme rural també espera una bona Setmana Santa i encara que les seves ocupacions freguen de mitjana el 80% (més gran en destinacions de tradició religiosa), les previsions són que es registrin força reserves d'última hora a la vista de la millora del temps.

La bona temporada de neu també porta a un impuls de les destinacions de neu, la qual cosa comporta un augment dels serviicos de restauració. A més les destinacions d'interior es veuen beneficiades del turisme religiós o cultural com Sevilla, Màlaga, Zamora o Valladolid.

També mantenien un "optimisme moderat" els hotelers per a aquesta Setmana Santa lligant la seva operativa a l'evolució meteorològica que sembla que ha millorat en els últims dies fomentant les reserves d'última hora. Els millors resultats es donaran en les destinacions de neu, a les illes i costes i a les ciutats amb tradició religiosa.

Encara que la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) assegurava en la seva darrera roda de premsa que les destinacions catalanes recuperaven a poc a poc la normalitat després dels atemptats del passat mes d'agost i el procés independendista en els últims mesos de l'any, la veritat és que l'ocupació en la comunitat catalana i especialment a Barcelona ha descendit aquest any fins a en 13 punts.

El turisme en la costa catalana ha descendit també des d'una ocupacions properes al 91% el passat any, fins a les previsions que situen l'ocupació hotelera a l'entorn del 82% aquesta temporada.

Ara la incertesa pel desafiament independentista torna a fer acte de presència, sobretot després de l'increment de les protestes en els últims dies, que han tornat a deixar imatges de durs enfrontaments entre manifestants i Mossos.

El turisme ja va registrar un descens del 4,3% a Barcelona en l'últim trimestre del 2017, amb menys descens en el provinent de la resta d'Espanya (0,37%) que en l'internacional (5,5%), que representa el 80% del que arriba a la ciutat. A més, els ingressos en el sector van baixar un 10% en últim trimestre.

contador