El president dels EUA i de la Xina arrenquen una cimera bilateral de dos dies
Una de les cites clau de la nova administració republicana dels EUA ha arribat. Els líders de les dues primeres potències mundials celebren la seva primera cimera bilateral, el 6 i 7 d'abril, a Mar-a-Lago, mentre el món conté l'alè davant el que s’espera una tensa trobada entre els presidents dels EUA i la Xina. Del mutu enteniment entre Donald Trump i Xi Jinping depèn que s'ajorni ‘sine die’ la temuda guerra comercial entre els dos països, que arribaria acompanyada d'una bona dosi d'incertesa per als mercats financers.
“La política del comerç exterior serà la patata calenta després que Trump hagi culpat repetidament la Xina pel dèficit comercial i la pèrdua de llocs de treball als EUA”, assegura Elwin de Groot, economista de Rabobank. No són les úniques acusacions que el president nord-americà ha abocat sobre el gegant asiàtic. Junts amb Mèxic, el país liderat per Xi va ser la diana de reiterats atacs durant la seva campanya electoral. La frase “La Xina és el major manipulador de divises de tots els temps” s'ha sentit en més d'una ocasió de la boca del republicà i del seu assessor en comerç internacional, Peter Navarro, i tots dos han amenaçat el país amb la imposició d'aranzels de fins al 35% a les seves importacions i amb etiquetar-lo com a “manipulador de divises”, per les seves suposades intervencions en el renminbi (o iuan) per mantenir-lo artificialment devaluat enfront del dòlar i ser més competitius en matèria de comerç internacional.
Rabobank: “La política comercial serà la patata calenta després que Trump hagi culpat repetidament la Xina pel dèficit comercial i la pèrdua de llocs de treball als EUA”
Però des que l'excèntric magnat va prendre possessió del càrrec, el 20 de gener, la cosa no ha millorat, ara com ara. De fet, la diplomàcia d'ambdues nacions s'ha esforçat a aparentar un clima propici a l'enteniment i, fins avui, tots dos han intercanviat una carta i una trucada telefònica en nom d’establir una relació “constructiva”. Els atacs s'han quedat en un encreuament de declaracions, aquí i allà, o en la filtració d'informacions sobre els suposats passos que dóna els EUA per ultimar el seu càstig als països “manipuladors de divises”. Aquesta mateixa setmana, no obstant això, s'ha obert un altre front entre la Xina i els EUA: la intervenció militar a Corea del Nord, que el president nord-americà està disposat a dur a terme amb o sense el suport de Pequín.
Pyongyang, per la seva banda, ha fet evident el seu desafiament en una possible aliança entre ambdues potències en contra seva, amb el tret d'un míssil balístic durant la matinada de dimecres al mar de l'Est. “La pau a Àsia serà un altre ítem clau a l’atapeïda agenda que espera als dos mandataris, més després que el secretari d'Estat, Rex Tylerson hagi deixat clar que els EUA ‘no tolerarà aquestes activitats', assenyala Naeem Aslam de Thin Markets. “Moltes cartes hi ha en joc com perquè s'aconsegueixi un pla en tots els punts que hi ha sobre la taula que sigui beneficiós per a ambdues parts”, comenta l'analista.
Aquesta escassa convicció que el cim sigui un èxit és compartida per inversors i analistes per igual. “Si bé, la Xina podria apaivagar el líder dels EUA amb promeses de major liberalització i major obertura al comerç, a hores d'ara ningú sap si el president xinès està disposat a oferir suficients concessions per convèncer Trump”, indica De Groot. L'economista de Rabobank assegura que les conseqüències es deixaran notar en l'anomenat “ral·li de Trump” que ha impulsat les borses i el dòlar, “si queda clar que no hi ha sintonia a les àrees de comerç i política exterior”.
DÈFICIT COMERCIAL…
Segons diversos analistes, el resultat de la reunió dependrà en gran part de qui acompanyi Trump durant la cimera amb Xi, ja que marcarà l'estratègia que seguirà l'administració republicana durant els propers anys en les seves relacions amb la Xina. Si ho fa el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, seran bones notícies, perquè ha estat, al costat d'altres membres del gabinet del líder nord-americà, un dels defensors del ‘status quo’ en les relacions comercials amb la Xina. En canvi, si el triat és Peter Navarro, acèrrim defensor del proteccionisme, les friccions persistiran i podrien desencadenar la tan temuda guerra comercial.
Ara com ara, si alguna cosa té clar Trump, i així ho va deixar evident en una anotació a la seva xarxa social favorita, Twitter, és que la reunió "serà molt difícil”. També en un altre tuit va subratllar que “no tolerarà el massiu dèficit comercial i la pèrdua de llocs de treball”, per afegir que les companyies amb interessos a la Xina han d'estar “preparades per buscar altres alternatives”.
Si alguna cosa té clar Trump, i així ho va deixar evident en una anotació a la seva xarxa social favorita, Twitter, és que la reunió "serà molt difícil”
Un cop d'ull a les dades de la balança comercial dels EUA mostren que el dèficit el 2016 va ser de 502.300 milions de dòlars, el major desequilibri dels últims quatre anys. Però les xifres de febrer, publicades a l'avantsala de la reunió entre Trump i Xi Jinping assenyalen que el país ha aconseguit reduir la bretxa entre importacions i exportacions gairebé un 10% i el saldo negatiu amb la Xina s'ha retallat en 23.000 milions de dòlars durant el segon més de l'any, un 26,6% per sota del total de gener. Un repunt a les exportacions i la caiguda en les importacions, especialment en productes procedents del país asiàtic, amb 8.600 milions menys de compres en aquest país tenen la “culpa”.
…I “MANIPULACIÓ” DEL IUAN
Aquesta retallada, a més, es produeix en un moment en què el iuan manté un biaix positiu sobre el seu rival dels EUA. La divisa s'ha apreciat a prop d'un 1% des dels mínims de gener contra el dòlar, encara que és una ínfima part del 6,5% que la divisa xinesa es va devaluar el 2016 enfront del seu rival nord-americà. Les caigudes en les importacions xineses i la millora del preu del renminbi seran dos bons arguments que el president xinès pot usar com a defensa durant la reunió amb Trump i també poden servir a Xi per sol·licitar al nord-americà que deixi que els mercats s'assenteixin i que confirmin la tendència abans d'enarborar la bandera del proteccionisme.
De la mateixa forma que Trump va deixar clara la seva posició a l'avantsala de la trobada, mitjançant diversos tuits, la Xina ha estat bastant més hermètica sobre les seves postures prèvies. El viceministre xinès de Relacions Exteriors, Zheng Zeguang, reconeixia, en resposta al republicà, que hi ha un desequilibri comercial amb els EUA però ha assenyalat que es deu principalment a diferències en les seves dues estructures econòmiques i ha assenyalat que la Xina té un dèficit comercial en els serveis. "La Xina no busca deliberadament un superàvit comercial, tampoc tenim la intenció de dur a terme una devaluació de la moneda competitiva per estimular les exportacions, no és la nostra política", explicava Zheng en una reunió informativa sobre la reunió de Xi-Trump.
De fet, “la defensa de líder xinès serà explicar que són les forces de mercat les que han estat pressionant la seva divisa”, assenyalen economistes de Rabobank i exposar els esforços de les autoritats monetàries de Pequín per limitar les fugides de capitals, que han donat els seus primers resultats. Així ho demostra el repunt del rebost de divises del Banc Popular de la Xina al febrer, de 7.000 milions de dòlars fins a la franja dels tres bilions, assenyalen els analistes del banc d'inversió holandès.
Qualsevol indici que el president dels EUA pugui inclinar-se cap a la implementació d'aranzels a les importacions asiàtiques dispararà el preu del dòlar
El dubte és en saber si aquestes mostres que la Xina va pel bon camí, segons el punt de vista dels EUA, seran suficients per allunyar el fantasma del proteccionisme que ha “aombrat les perspectives de creixement mundial des que Trump va ser triat president dels EUA el 19 de novembre”, es pregunten aquests experts.
En aquest sentit, afirmen que “qualsevol signe d'un enfocament menys conflictiu per part de l'administració nord-americana cap a la Xina i al Japó, és probable que contraresti els temors de proteccionisme i recolzi l'apetit de risc dels inversors”. Per contra, una postura agressiva per part dels Estats Units sobre el comerç podria reduir les expectatives de creixement mundial i augmentar la demanda de monedes refugi com el ien. “Qualsevol indici que el president dels EUA pugui inclinar-se cap a la implementació d'aranzels a les importacions asiàtiques dispararà el dòlar, que podria experimentar una apreciació potencialment del 10% al 15%”, pronostiquen aquests experts.
El iuan també pagaria els plats trencats en aquest context. "Si Trump decideix jugar dur i manté la seva dura retòrica sobre la Xina, llavors la divisa xinesa podria trobar-se sota una nova pressió a mesura que la incertesa augmenta", assenyala Lukman Otunuga, analista de FXTM.
Però l'expert indica que "s’ha de tenir en compte que un ha d'esperar l'inesperat amb Trump i podria donar-se la possibilitat que la reunió conclogui amb una nota positiva". "El fet que les converses puguin tenir impactes a llarg termini tant en el dòlar com en el iuan xinès podria impulsar a ambdues parts a treballar juntes i, en última instància, mantenir la seva forta relació comercial", exposa Otunuga. El desenllaç es coneixerà abans del cap de setmana.