Trump estudia pujar els aranzels un 10% si és elegit president dels EUA

En el cas de les importacions de la Xina, elevaria les taxes en un 60%

Bolsamanía
Bolsamania | 14 oct, 2024 16:00
donald trump anime un meeting de campagne a rome en georgie

Nova pujada d'aranzels als Estats Units? Sembla que aquest serà el cas si Donald Trump guanya les eleccions presidencials. Segons un informe recent de Piper Sandler, l'antic assessor comercial de Trump, Robert Lighthizer, es podria haver reunit amb diferents grups d'inversors i els hauria explicat que podria anunciar aranzels del 60% a les importacions des de la Xina i aranzels generals del 10% si el candidat del Partit Republicà és triat president.

Preguntada per la nota, la secretària de premsa de la campanya de Trump, Karoline Leavitt, no ha negat que Lighthizer s'hagi reunit amb inversors. "Cap política s'ha de considerar oficial si no és procedent directament del president Trump", ha afegit Leavitt.

Lighthizer assessora la campanya presidencial de Trump en temes econòmics, segons la publicació especialitzada Inside U.S. Trade. Lighthizer, que ha tingut un paper clau en l'elaboració i l'aplicació de les polítiques comercials de Trump durant el primer mandat, també es considera un dels principals candidats a ocupar diversos llocs de responsabilitat en un possible gabinet de Trump, com els de secretari de Comerç i secretari del Tresor.

Segons els analistes, les converses de Lighthizer i la seva influència sobre Trump posen en relleu la importància dels aranzels per dur a terme la visió econòmica general de Trump. Nombrosos economistes i experts fiscals van advertir que els plans aranzelaris expansius de Trump elevaran els preus, reduiran el producte interior brut nord-americà i perjudicaran l'ocupació en sectors clau.

"Esperem que els aranzels arribin més ràpid durant un segon mandat de Trump que en el primer, afirmen els analistes de Piper Sandler al seu informe. Aquests estrategs afirmen que imposar un aranzel general del 10% podria ser complicat, ja que podria enfrontar-se a una dura batalla judicial perquè sigui efectiu. A més, reconeixen tenir "pocs dubtes" que Trump "usaria l'amenaça d'aranzels més alts com a palanca per obtenir concessions en temes no relacionats".

En aquest sentit, aquests experts creuen que Trump podria "inundar la zona" amb aranzels més específics centrats en països amb què els EUA tenen grans dèficits comercials o en indústries concretes com l'automobilística. Cal recordar que Trump va prometre protegir aquesta última indústria, arribant a afirmar que imposarà els aranzels "que siguin necessaris" de fins a un "100%, 200% o 1000%" per evitar que la Xina vengui als EUA els cotxes que produirà a les plantes que està construint a Mèxic. "No vendran cap cotxe als Estats Units amb aquestes plantes que estan construint", va assegurar Trump.

contador