Les sancions econòmiques sobre l'Iran revaloren els futurs del cru i la Xina planeja introduir el iuan com a divisa de canvi
Les sancions de Donald Trump sobre l'Iran, després del trencament del tractat nuclear, estan disparant la demanda dels futurs de petroli a la Xina. Un producte que amb prou feines té dos mesos de vida, amb el qual la Xina planeja introduir el iuan com a moneda de canvi al mercat de cru i acabar així amb el monopoli del dòlar. Rússia i Angola donarien suport a la causa, segons els experts.
Aquest dimecres, el volum diari cotitzat al mercat energètic de Xangai (INE) va assolir un nivell rècord de 240.000 lots, uns 240 milions de barrils, més del doble del registrat durant la jornada anterior. Aproximadament un 12% del total del mercat del cru, des del 8% que representava durant els seus primers dies d'intercanvi. Un escenari sorprenent després de l'escepticisme que envoltava aquest mercat durant les fases de disseny, administrat per l'Estat i que planeja atreure inversió des de Nova York (WTI) i els futurs del Brent a Londres.
La Xina va ser el segon major consumidor de cru el 2017, i la que més volum va importar, amb una demanda que és determinant per al preu actual del barril. Segons els experts, el pla de la Xina podria començar mitjançant compres de petroli a Rússia i Angola, també disposades a acabar amb el domini del dòlar. Dos dels principals exportadors de cru al gegant asiàtic, juntament amb l'Aràbia Saudita. I és que, si el mercat continués mostrant el seu interès pels productes de l'INE a Xangai, els seus futurs podrien sumar-se als del Brent i el West Texas com a referència, durant un exercici que milloraria la liquiditat del iuan als mercats de divises.
EL BRENT, A NIVELLS DE 2014
Els preus del petroli van continuar enfortint aquest dijous, amb el Brent rondant a la cota dels 80 dòlars per barril, a un nivell no vist des de novembre de 2014. Els futurs de cru a Londres s'intercanvien als 79,40 dòlars en aquests moments. Per la seva banda, el barril de West Texas cotitza als 71,70 dòlars, amb una pujada del 0,25%.
Un desenvolupament impulsat per les tensions geopolítiques recents i els cada vegada menors inventaris nord-americans de cru. Un preu, que segons els analistes continuarà pujant durant els mesos més càlids d'aquest any als EUA, quan més persones es llancen a la carretera. Els últims pronòstics del banc d'inversió Morgan Stanley apunten als 90 dòlars per barril per al 2020.