Trichet: el problema no és la fortalesa de l'euro sinó la debilitat del dòlar

L'expresident del BCE diu que l'origen del problema de la forta apreciació de l'euro es troba als Estats Units

  • El BCE es reuneix dijous que ve amb les fortes alces de la moneda única com assumpte principal sobre la taula
  • L'euro/dòlar ha superat aquesta setmana el nivell dels 1,20
Bolsamanía
Bolsamania | 01 set, 2017 14:01 - Actualitzat: 11:22
jean_claude_trichet_two_286_200

El Banc Central Europeu (BCE) té un gran problema entre mans que s'ha originat als Estats Units. Així s'ha manifestat Jean-Claude Trichet, expresident del BCE, en declaracions a la CNBC.

La creixent fortalesa de l'euro, que aquesta mateixa setmana ha trencat a l'alça el nivell dels 1,20 enfront del dòlar, s'està plantejant interrogants sobre el futur de la política monetària europea. L'objectiu del BCE és augmentar la inflació subjacent, però una moneda forta dificulta aquest objectiu. Segons l'expresident del BCE, el banc central es troba en una posició difícil ja que el nucli del problema prové dels Estats Units.

El debat sobre el sostre de despesa als Estats Units promet ser dur i amenaça amb ser el gran factor que pressioni al dòlar durant aquest mes de setembre

"Hi ha molts factors (per a la fortalesa de l'euro); l'economia real a Europa està repuntant ara de manera molt visible", va reconèixer Trichet en referir-se a l'apreciació de la moneda única. No obstant això, el que va ser màxim responsable del BCE ha afegit que els problemes que estan afectant el dòlar tenen molt a veure amb aquesta fortalesa de l'euro. "Dit això, crec que les dificultats dels Estats Units, i particularment la vacil·lació en el què s'ha de fer respecte a les inversions, als impostos... i així successivament, a més de les dificultats de la present administració, hi estan jugant també un paper important. Perquè el problema és més que el dòlar està feble davant de totes les monedes que no pas que l'euro estigui molt fort davant la resta de divises", va dir Trichet en declaracions fetes des del Fòrum Ambrosetti, a Itàlia.

La política monetària duta a terme al llarg de l'any per part de la Reserva Federal, amb dues pujades de tipus i la seva intenció d'elevar el preu del diner un cop més aquest any, així com els seus plans de retallar el balanç, ha contribuït a la fortalesa del dòlar. No obstant això, en paral·lel, tots els dubtes i incerteses al voltant de Donald Trump han pressionat la divisa nord-americana a la baixa. A tot això cal sumar-hi les creixents tensions entre els Estats Units i Corea del Nord, que han portat els inversors a buscar opcions més segures del dòlar, entre les quals s'inclou l'euro. El dòlar nord-americà ha caigut un 10% des del començament de l'any davant de la cistella de les principals divises.

El BCE es reuneix dijous que ve per decidir sobre els tipus d'interès. S'espera que Mario Draghi doni alguna pista sobre les seves intencions per anar retirant els estímuls i es preveu que també faci al·lusió a la fortalesa de l'euro, que inclou un ral·li que va començar amb força després de la seva compareixença a Jackson Hole.

MÉS PRESSIÓ PER AL DÒLAR

El debat sobre el sostre de despesa als Estats Units promet ser dur i amenaça amb ser el gran factor que pressioni el dòlar durant aquest mes de setembre. S&P Global ja ha advertit que un fracàs en augmentar el límit de deute seria més catastròfic que el col·lapse de Lehman Brothers i condemnaria l'economia dels EUA a la recessió.

D'altra banda, després de l'últim discurs sobre les reformes tributàries, Trump no ha ofert més detalls que la seva disposició a reduir els impostos corporatius en un 20%. Molts economistes creuen que reduir la taxa impositiva corporativa del 35% al ​​15% és un pla poc realista i no passarà pel Congrés. "Si el president no compleix amb les reduccions d'impostos i el seu primer any a la presidència acaba sense èxits legislatius significatius, el dòlar es mantindrà sota pressió", vaticina Hussein Saied, estrateg d’FXTM.

Finalment, hi ha la qüestió de si la Reserva Federal dels EUA (Fed) augmentarà o no els tipus per tercera vegada aquest 2017. "Ara com ara, els futurs del banc central indiquen que hi ha un 33% de possibilitats d'una pujada al desembre, cosa que encara és molt poc", conclou Michael Hewson, analista de CMC Markets.

contador