Treball vol endurir la tarifa plana d'autònoms i obligar-los a cotitzar més

Podem ha dit al Govern que no acceptarà la pujada de quotes "a cap autònom"

Bolsamanía
Europa Press | 24 oct, 2018 14:56 - Actualitzat: 14:56
ep la ministratrabajomagdalena valerio
MINISTERIO DE TRABAJO, MIGRACIONES Y SEGURIDAD SOC

El Govern vol endurir la tarifa plana que paguen els autònoms a la Seguretat Social quan comencen la seva activitat per garantir que aquests no abandonen el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) un cop deixen de beneficiar-se d'aquesta quota reduïda.

La tarifa plana actual per al primer any en l'activitat d'un autònom és de 50 euros mensuals. El Govern ha proposat a les organitzacions d'autònoms elevar-la a 75 euros mensuals per als treballadors autònoms (no societaris) i condicionar-la que aquests es mantinguin d'alta al sistema un cop finalitzat el període de bonificació.

El motiu, segons la Seguretat Social, és que només el 30% de les persones que es beneficien de la tarifa plana es mantenen en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) després de la seva finalització. "La resta deixa de cotitzar, marxa a l'estranger o s'ocupa com a assalariat", segons argumenta el Ministeri de Treball al document base per reconfigurar el RETA que s'ha traslladat a les organitzacions d'autònoms i al qual ha tingut accés Europa Press.

En la proposta de Treball, els períodes donats per cotitzats passarien a ser considerats com mitja jornada si després de la reducció de quotes no s'està en el RETA com a mínim un període mínim, encara per determinar.

PODEM NO ACCEPTARÀ AQUESTA PUJADA

Podem ha advertit el Govern de Pedro Sánchez que no acceptarà la pujada de quotes "a cap autònom" i que l'acord per tirar endavant els Pressupostos de 2019 contemplava la baixada de les quotes a aquells que ingressessin menys de 12.000 euros l'any.

Així ho ha assegurat el seu secretari d'organització, Pablo Echenique, que en un missatge de Twitter ha escrit que "és important deixar-ho clar. Això no és el que vam acordar. L'acord és no apujar la quota a cap autònom i baixar la quota als autònoms que ingressin menys de 12.000 euros a l'any. El Govern ha de rectificar".

COTITZAR PER TOTES LES CONTINGÈNCIES

Treball sosté que el 85% dels autònoms menors de 45 anys cotitzen pel salari mínim

Treball sosté que el 85% dels autònoms menors de 45 anys cotitzen pel salari mínim, és a dir, la base mínima del sistema. Per sobre dels 45 anys, hi ha autònoms que opten voluntàriament per una base major, però la gran majoria segueix cotitzant per la base mínima, cosa que al final té el seu reflex en unes pitjors prestacions que les que reben els treballadors del Règim General.

La pujada del salari mínim interprofessional en un 22,3% prevista al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019 implicaria que la base mínima de cotització dels autònoms augmentés també en la mateixa proporció. Però el Govern vol evitar al col·lectiu un increment d'aquesta magnitud. Ara bé, deixa clar que per obtenir millors prestacions, els autònoms han de cotitzar més.

D'aquesta manera i perquè la pujada de l'SMI no posi en problemes als autònoms, l'Executiu planteja diversos escenaris per pujar les quotes dels autònoms el 2019 i deixa pel 2020 la posada en marxa d'un sistema que adapti les cotitzacions dels autònoms als seus ingressos reals.

El que proposa Treball per 2019 parteix d'una premissa prèvia: "una subscripció obligatòria de totes les contingències protegiria millor el col·lectiu, i permetria arribar a tipus d'equilibri molt més reduïts".

Els autònoms cotitzen actualment per contingències comunes i incapacitat temporal, amb un tipus de cotització conjunt del 29,8%, i amb una base mínima de 932,7 euros mensuals. És voluntari cotitzar per cessament d'activitat (l'atur) i per contingències professionals (alguns sí que estan obligats, però no tots). A la proposta de Treball, els autònoms haurien de cotitzar per aquestes tres contingències de manera obligatòria i per una altra més, la de formació, i planteja per a això tres escenaris diferents a valorar per les organitzacions d'autònoms.

TRES ESCENARIS PER 2019

El primer escenari suposaria elevar la base mínima de cotització per 2019 un 1,25%, fins als 940 euros mensuals, i incrementar el tipus al 33,7%. El segon escenari proposat pel Ministeri suposaria que, en lloc de l’1,25%, la base pugés un 6,25%, fins als 990 euros mensuals, amb un tipus de cotització del 31,8%. Finalment, el tercer escenari implicaria que la pujada de la base fos del 12,25%, fins als 1.050 euros mensuals, i així es quedaria el tipus de cotització al 31,2%.

En funció de l'escenari que s'acordi per 2019, s'adaptarien també les bases mínimes dels autònoms societaris i amb més de deu empleats al seu càrrec.

Es decideixi l'escenari que es decideixi, la idea és que estigui vigent el 2019 perquè ja el 2020 es posi en marxa un sistema en què els autònoms cotitzin pels seus ingressos reals. Amb aquesta finalitat, el Govern planteja la creació d'una taula conjunta entre Treball, Hisenda i les organitzacions d'autònoms per fixar cinc trams de cotització en funció d'ingressos reals, que parteix d'una liquidació mínima inicial que pogués rectificar-se o consolidar-se al final de l'exercici.

contador