Tensió a les fàbriques xineses després d'avisos del lobby del carbó per baixos subministraments

Les fàbriques xineses temen de l'arribada de l'hivern

Bolsamanía
Bolsamania | 30 set, 2021 14:49 - Actualitzat: 14:49
ep fabrica china viscofan
VISCOFAN - Archivo

Les petites empreses que es troben atrapades en la perllongada escassetat d'energia i carbó a la Xina estan recorrent a generadors dièsel, o simplement tancant els seus negocis, ja que els funcionaris del carbó han expressat la seva por pel seu nombre de subministraments davant l'arribada de l'hivern. A més, la manufactura es redueix a la segona economia més gran del món.

Pequín s'esforça per enviar suficient carbó a les companyies elèctriques per restablir el subministrament, ja que els pitjors talls d'electricitat en anys han afectat àmplies zones del país, especialment tres províncies de nord-est, incloent-hi Liaoning, on viuen gairebé 100 milions de persones.

L'escassetat, que ja va per la seva segona setmana, ha estat provocada per la perllongada pujada del preu del carbó, la principal font de combustible per produir electricitat a la Xina. El preu del carbó s'acosta a nivells rècord a causa de l'escassetat d'oferta, l'enduriment de les normes sobre emissions i la forta demanda de la indústria.

Els propietaris de negocis a la capital de Liaoning, Shenyang, han informat a Reuters aquest dijous que estaven perdent diners, ja que les dades oficials han mostrat per separat la mesura oficial del país sobre la manufacturació que es va contraure al setembre.

La tensió a les empreses es produeix mentre l'Associació de la Indústria del Carbó de la Xina adverteix en un comunicat que l'inventari del carbó a les plantes d'energia és baix, i que "no és optimista" davant la temporada de màxima demanda d'hivern.

L'associació ha dit haver demanat a les empreses que "no escatimaran esforços" per augmentar el subministrament, i que s'ajustessin l'estratègia de vendes a aquells usuaris no clau, d'alt consum energètic o que no hagin signat acords a llarg termini.

Els empresaris d'una bugaderia industrial de Shenyang els quals Reuters ha visitat aquest dijous havien canviat a generadors d'energia dièsel a causa de l'escassetat d'energia i estaven perdent diners.

En una fàbrica de peces d'acer que ha estat tancada durant els últims dies, el personal ha dit que havia optat per no llogar un generador, però que podria arribar a fer-ho si la crisi continua.

Més enllà de les ciutats i les fàbriques, els agricultors xinesos també s'enfronten a fortes pèrdues, segons els analistes i els participants del sector, després que els talls d'energia afectessin a la producció d'ingredients clau per a l'alimentació animal, com recull Reuters.

Aquesta setmana, les autoritats han tractat d'assegurar als residents que hi haurà energia per a l'ús domèstic i per a la calefacció a mesura que s'acosta l'hivern.

No obstant això, els analistes de Citi afirmen en una nota que esperen que l'escassetat d'energia a la Xina persisteixi a l'hivern, quan la demanda de calefacció, que utilitza principalment energia de carbó, arriba al seu punt màxim.

El planificador estatal de la Xina, la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma (CNDR), ha declarat aquest dimecres que el govern no impedirà que els preus de l'electricitat flotin dins d'un rang raonable i deixarà que reflecteixin els fonaments del mercat i els canvis en els costos.

A la província de Guangdong, al sud del país, un comunicat de la Comissió Provincial de Desenvolupament i Reforma de Guangdong de finals d'agost ha dit que el pla era augmentar la tarifa elèctrica en un 25% durant el període de càrrega màxima per als usuaris no residencials.

contador