Entre 2001 i 2016, el valor d'una llicència s'ha multiplicat per 3,5 vegades, mentre que l'IBEX 35 està pla
Si un espanyol hagués invertit els seus estalvis el 2001 en una llicència de taxi, hagués multiplicat la seva inversió en 15 anys per 3,5 vegades. No obstant això, si hi hagués col·locat els seus diners en l'IBEX 35, dècada i mitja després el seu patrimoni seguiria al mateix nivell que llavors. Però, què passaria al futur amb la irrupció de plataformes com Uber i Cabify?
DiverInvest, una empresa d'assessorament financer espanyola, ha aprofitat la desconvocatòria de vaga dels taxistes produïda ahir a última hora del dia per analitzar aquests dos tipus d'inversions, una real i una altra financera.
La inversió en llicències de taxi ha estat una de les millors inversions dels últims anys. Principalment, a causa que des dels anys 90 no es concedeixen noves llicències. En posar en base 100, per exemple, l'evolució del valor d'una llicència de taxi de l'Àrea Metropolitana de Barcelona al mercat secundari i la del selectiu IBEX 35, s'observa com la primera inversió entre 2001 i 2016 s'ha multiplicat per una mica més de 3,5 vegades, mentre que la segona segueix plana.
Però això no ha estat així per a aquells espanyols que haguessin comprat la seva llicència de taxi durant els últims cinc anys. Durant els dos últims, haurien vist com el seu valor s'hauria desplomat gairebé un 50%, extrapolant les dades de Barcelona a la resta de ciutats espanyoles.
Segons David Levy, director general i d'Inversions, el que sembla "gairebé segur" és que, "a causa de la competència de plataformes com Uber i Cabify, les llicències de taxi haurien de seguir baixant i ajustant el seu valor". Això vol dir llavors que, comparativament, rentaria més invertir en l'IBEX 35 a partir d'ara que en una llicència de taxi? La veritat és que els experts no s'atreveixen a assegurar-ho. "És difícil saber si pujarà l'IBEX 35. De moment, no ho ha fet i, durant els propers anys, tampoc sembla que pugui tenir molta capacitat de recuperació", creu el responsable de la family office. "L'economia espanyola no ha millorat tant com hauria de i la classe mitjana segueix patint, a part que els suports d'Europa tendiran a reduir-se", justifica, de manera que les accions espanyoles "no serien la nostra primera opció com a inversió" en una cartera.
EL PROBLEMA DEL TAXI ÉS, SOBRETOT, QUALITATIU
Levy és crític amb el sector del taxi. "Els taxistes no entenen que el problema no és Uber o Cabify. Els usuaris prefereixen els VTC perquè són més barats, tenen tarifa prefixada, són cotxes elegants i nets, els conductors són professionals, amables i educats, i t'ofereixen un servei exquisit. Si oferissin un mal servei, no tindrien clients", assenyala, posant l'accent en els aspectes qualitatius més que en els quantitatius. "De fet", exemplifica, "al Japó, Uber ha fracassat ja que, al país del sol naixent, els taxistes donen un servei admirable".
La seva recomanació per als taxistes és que venguin la seva llicència de taxi i comprin una de VTC. El mercat posa tot al seu lloc: "La innovació tecnològica trenca amb les posicions de domini d'un mercat, obligant els operadors actuals a adaptar-se o desaparèixer". Les noves llicències costen 457 euros. Al mercat secundari, s'arriben a negociar a més de 150.000 euros. Això és "la prova evident que el monopoli del taxi s'està acostant a la seva fi", posa de manifest Levy.