Suècia troba restes d'explosius als gasoductes Nord Stream

Les autoritats nòrdiques asseguren que van ser objecte d'un "sabotatge flagrant"

Álvaro Estévez
Bolsamania | 18 nov, 2022 14:28
maintenance de nord stream 1 craintes pour les stocks de gaz en europe

Les autoritats de Suècia han denunciat haver trobat restes d'explosius al voltant de les fuites als gasoductes Nord Stream 1 i 2, cosa que podria confirmar que la infraestructura va ser objecte d'un “sabotatge flagrant”, segons assenyala la Fiscalia de Suècia.

"Les anàlisis que s'han fet ara mostren rastres d'explosius en diversos objectes que es van recuperar", ha assenyalat Mats Ljunqvist, el fiscal que investiga l'incident, en un comunicat. “La investigació és molt complexa i exhaustiva. La investigació en curs determinarà si se'n pot identificar algun sospitós”, ha afegit.

“La cooperació amb les autoritats de Suècia i altres països (Dinamarca i Alemanya) ha funcionat de manera excel·lent. De cara als següents treballs en el marc de la investigació preliminar i les col·laboracions en marxa és important que puguem treballar amb pau i tranquil·litat”, ha sentenciat Ljungqvist.

Setmanes enrere, les autoritats sueques i daneses van concloure que les quatre fugues presents als dos gasoductes Nord Stream havien estat causades per explosions, però no van assenyalar cap culpable, encara que tots els ulls estaven posats a Rússia després dels successius talls de gas realitzats a la infraestructura durant l'estiu.

Cal recordar que els sismòlegs de Dinamarca i Suècia han dit anteriorment que havien registrat tremolors al voltant de les fugides i que els senyals no s'assemblaven als dels terratrèmols.

El diari suec Expressen ha denunciat que falta una secció d'almenys 50 metres al Nord Stream 1 després de filmar el que, segons aquest mitjà, són les primeres imatges públiques dels danys.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa rus va afirmar l'octubre passat que havia estat la marina britànica qui havia provocat les explosions, una afirmació que Londres es va afanyar a dir que era falsa i que estava dissenyada per distreure dels fracassos militars russos a Ucraïna. Així mateix, Alemanya, Suècia i Dinamarca han exclòs Rússia de les investigacions, cosa que ha provocat una protesta formal de Moscou, que assegura que no reconeixerà el resultat de cap informe en què no hagin participat.

contador