Adverteix que el cicle expansiu a l'Eurozona ha arribat al seu límit màxim
L'agència de qualificació S&P Global Ratings, que la setmana passada s'elevava a 'notable' la nota de solvència a llarg termini del deute sobirà d'Espanya, ha revisat a l'alça les seves previsions de creixement de l'economia espanyola per als dos pròxims anys, mentre que ha confirmat el seu pronòstic d'una expansió del 2,7% el 2018, confirmant la recent actualització de les expectatives de creixement realitzades pel Govern.
La qualificadora de riscos confia que el PIB d'Espanya creixerà el 2019 un 2,3%, dues dècimes per sobre del seu pronòstic anterior, mentre que el 2020 el ritme d'expansió serà del 2%, enfront del 1,8% previst al novembre. La dada per 2021 arribarà a l’1,8%.
Aquesta evolució tindrà un impacte positiu sobre el mercat laboral, ajudant a l'economia espanyola a reduir els seus nivells d'atur, que finalitzarà aquest any al 15,1% davant l'anterior previsió del 15,6%. L'atur caurà al 14,1% el pròxim exercici segons l'agència. Durant els dos anys següents, aquesta dada continuarà reduint-se fins a situar-se per sota del llindar del 13% el 2021.
A la seva anàlisi, la qualificadora de riscos assenyala que el creixement de la zona euro ha arribat a l’"altitud de creuer", advertint que el present cicle de creixement ha arribat al seu límit màxim, encara que el retard del mercat laboral i el rebot de la productivitat mantindran sota control les pressions inflacionistes fins a finals de 2019, per la qual cosa S&P Global no anticipa pujades de tipus a l’Eurozona abans del tercer trimestre de 2019.
El retard del mercat laboral i el rebot de la productivitat moderaran la inflació fins a finals de 2019
Així, segons S&P els riscos més grans procediran de l'exterior, incloent-hi les tensions comercials provinents de l'altre costat de l'Atlàntic, la volatilitat de les borses o una correcció dels tipus més àgil als Estats Units. D'aquesta manera, l'agència espera que la divisa europea continuï revalorant-se enfront del dòlar fins a arribar a un 1,3 de canvi i reitera la seva "perplexitat" per la debilitat registrada pel 'bitllet verd', tot i les divergents trajectòries monetàries empreses per la Reserva Federal i el Banc Central Europeu (BCE).
“Actualment, vam pronosticar quatre pujades aquest any davant l'acceleració de l'economia dels EUA per l'estímul fiscal", augura l'agència, que apunta al creixement associat a un increment del dèficit fiscal i per compte corrent de l'economia nord-americana, davant el contrari a l’Eurozona, com una de les raons que poden explicar el debilitament del dòlar davant l'euro.