S&P rebaixa les seves previsions per a l'Eurozona i assegura debilitat per a l'euro

L'agència de qualificació creditícia preveu que la moneda comunitària segueixi feble davant el dòlar fins a la meitat de 2019

Noemí Jansana
Bolsamania | 26 set, 2018 15:31
euro-bce-union-europeenne-francfort-monnaie

La manca d'atractiu dels actius europeus i el decebedor ritme del creixement a l'Eurozona han portat els analistes de S&P a mostrar-se pessimistes sobre l'avanç del PIB dels països de l'euro i l'acompliment de la moneda única. En la seva última nota de perspectives europees han subratllat que aposten per una perllongada debilitat de la divisa i han rebaixat les seves previsions de creixement per a la regió en una dècima.

Així, les seves previsions d'expansió de l'economia europea són ara d'un 2% el 2018 (enfront d'un 2,1% anterior), mentre mantenen la seva predicció per 2019 a l'1,7%. "La debilitat relativa de l'economia de l'Eurozona, l'enduriment de la política econòmica de la Reserva Federal dels EUA (Fed) més ràpid i la incertesa política han fet que els actius en euros siguin relativament menys atractius que els seus contraparts als EUA i allunyin els diners de l'euro", ha assegurat l’economista de l'agència de ràting Marion Amiot.

Això sí, l'experta ha avisat que les recents sorpreses en les dades macro dels països comunitaris poden provocar certa pressió alcista en la moneda cap a finals d'aquest any. Però "al marge de certa millora durant l'últim trimestre d'aquest any, la contínua divergència en la política monetària probablement sigui el llast més fort de la moneda única fins a mitjans de 2019".

"Amb la Fed augmentant el ritme de les seves alces de tipus d'interès des de la meitat de l'últim any, i amb els del Banc Central Europeu (BCE) estacats, les taxes a curt termini entre els EUA i l'Eurozona han divergit més ràpidament, cosa que contribueix a la depreciació de l'euro d'aquest any", completa l'analista.

Amiot, a més, subratlla que els riscos polítics, com les negociacions del Brexit i les negociacions pressupostàries d'Itàlia, "també exerciran pressió baixista en la moneda com a mínim fins a mitjans de 2019". Com a resultat, "no veiem molt potencial perquè l'euro s'apreciï durant els propers tres trimestres", prossegueix.

EL BCE TÉ LA CLAU

En canvi, després de l'estiu de 2019, i per quan el banc central iniciï el seu cicle d'increments de taxes, unit a la perspectiva que s'hagi disminuït el risc polític, amb un Brexit ja en marxa, "l'euro començarà a apreciar-se contra el dòlar", preveu la economista. I serà així "especialment tenint en compte que l'euro es veu infravalorat mirant el fort superàvit del compte corrent de l'Eurozona", arrodoneix l'experta.

contador