Creuen que un conflicte a gran escala entre Israel i l'Iran seria desestabilitzador per a tota la regió
L'atac d'aquest cap de setmana de l'Iran a Israel llançant una ofensiva sense precedents amb avions no tripulats i míssils, segons informa S&P Global Ratings, podria suposar una forta escalada del conflicte. L'agència assenyala que una ampliació del conflicte podria afectar l'estabilitat econòmica mundial.
Segons assenyala l'agència, "aquests esdeveniments indiquen un augment significatiu del risc geopolític. Esperem que la guerra entre Israel i Hamàs continuï durant el 2024 i que Gaza segueixi sent-ne l'epicentre, amb una pressió contínua sobre Israel per part de l'Iran i els seus representants".
"Esperem que es facin intensos esforços diplomàtics, juntament amb la naturalesa limitada (i àmpliament anticipada) de les operacions de l'Iran, per evitar que la crisi immediata es converteixi en un conflicte regional a gran escala. No obstant, creiem que la situació dependrà de la naturalesa i magnitud de la resposta israeliana als propers dies. Un conflicte a gran escala entre estats seria econòmicament, socialment i políticament desestabilitzador per a tota la regió i els seus mercats financers”, han assenyalat en un comunicat.
L'agència assenyala que observen com els principals actors del conflicte i la comunitat diplomàtica en general han indicat explícitament que no volen que la situació empitjori encara més. Tot i això, destaquen que "ha augmentat el risc d'errors de càlcul tàctics i altres escenaris negatius".
De la mateixa manera defensen que "les nostres qualificacions dels sobirans de l'Orient Mitjà ja tenen en compte un cert nivell de volatilitat geopolítica regional. Si sorgeix un conflicte prolongat i més ampli (juntament amb, per exemple, un tancament prolongat de l'Estret d'Ormuz), el benefici fiscal d'uns preus del petroli potencialment més alts per als països sobirans productors de petroli del Golf, es podria veure contrarestat per la incapacitat dels governs d'exportar el petroli”.
"Això podria augmentar les necessitats de despesa i afectar negativament les sortides de capital, els costos de finançament i el creixement econòmic".
"A curt termini, esperem que les qualificacions d'Abu Dhabi, Kuwait, Qatar i Aràbia Saudita probablement es vegin esmorteïdes per les seves grans reserves d'actius externs governamentals desplegables. El ràpid despalanquejament d'Oman ha enfortit el balanç sobirà i és menys probable que el país es vegi obstaculitzat pel tancament de rutes d'exportació atesa la ubicació geogràfica. Considerem que Baréin és més vulnerable a les sortides de capital ateses les elevades necessitats de finançament extern del seu sector bancari”, han afegit.