Diu que l'ampliació del confinament fins a 8 setmanes suposarà un cop molt dur
S&P Global Ràtings ha actualitzat les seves previsions sobre l'efecte de la crisi del coronavirus sobre les economies de l'Eurozona i el Regne Unit, i són ara molt més pessimistes. Segons diu, sofriran una recessió "més profunda" fins al punt que el Producte Interior Brut (PIB) de la zona euro caurà enguany un 7,3%, mentre que l'economia britànica es contraurà un 6,5%. La raó és senzilla: segons diu l'allargament dels tancaments i el confinament (ara estimen que es prolongaran una mitjana de 8 setmanes) i la desescalada gradual que es prepara suposaran un cop molt dur per a l'economia.
"Molts països europeus han prorrogat els tancaments i preveuen una flexibilització gradual del distanciament social per combatre la pandèmia de coronavirus", la qual cosa ha portat a S&P a pronosticar una "recessió més profunda" del que esperaven fa amb prou feines tres setmanes; auguren vuit setmanes de tancaments de mitjana (abans en calculaven sis) i una reobertura molt més gradual.
Segons Marion Amiot, economista sènior de l'agència de ràting, "un altre conjunt de factors que influeixen la nostra perspectiva més pessimista està relacionat amb l'empitjorament de l'entorn extern". "Europa es prepara per a una recessió més profunda al 2020", ha remarcat. S&P calcula que el creixement global es reduirà un 2,4% enguany, enlloc de l'augment del 0,4% previst anteriorment. En particular, diu, el cop serà dur per a Europa, atès que els EUA sofrirà una "recessió més profunda", i això és un problema perquè és "la principal destinació de les exportacions" de la regió de l'euro.
La situació als Estats Units es complicarà, segons Sylvain Broyer, economista cap de EMEA a S&P, pels "baixos preus mundials del petroli" que, si perduren, "podrien frenar la demanda externa per a l'OPEP i Rússia, que en conjunt representen més del 7% de les exportacions de béns europeus, la meitat que els EUA". I això "soscavarà alguns dels beneficis que Europa està obtenint de la menor inflació associada als preus inferiors del petroli", de manera que la recuperació de l'Eurozona "trigarà més temps del que havíem previst inicialment".
DE QUÈ DEPENDRÀ LA RECUPERACIÓ?
Segons S&P, la recuperació de les economies aquests pròxims mesos dependrà de tres factors: el grau de restricció dels tancaments, fins a quin punt depèn l'economia del país dels serveis, i l'abast del suport fiscal que ofereixi el Govern d'aquest país.
En aquest sentit, encara que l'agència veu un nou augment del suport fiscal i monetari a la zona euro i al Regne Unit, recorda que la qüestió del finançament del paquet de la UE "segueix sense ser aclarir-se". "De cara al futur i sota els supòsits anteriors, esperem que l'economia de l'Eurozona haurà recuperat només dos terços de les seves pèrdues al 2021, i que no tornarà a la tendència de creixement fins al 2023", remarca Amiot.
I és que encara hi ha un nombre d'inconvenients sobre la taula. S&P es refereix al fet que la pandèmia "podria evolucionar de manera diferent" al que suposem i podria ressorgir; també hi ha el fet que "les condicions de finançament podrien empitjorar", i l'entorn exterior d'Europa "podria empitjorar encara més si l'impacte econòmic de la pandèmia és més pronunciat als Estats Units o a l'Àsia, els principals socis comercials".
En la seva opinió, una major resposta fiscal a la Unió Europea, per exemple mitjançant un fons comú de recuperació de la zona euro, constituiria un "senyal positiu per a la viabilitat de l'Eurozona" i "podria ajudar a accelerar la recuperació econòmica". De moment estima que el PIB de la zona euro repunti un 5,6% i el de Regne Unit un 6% al 2021.