Sorpresa negativa al Regne Unit: la inflació repunta al 4% el desembre

El Banc d'Anglaterra celebra la propera reunió de política monetària l'1 de febrer

Virginia Mora
Bolsamania | 17 gen, 2024 13:09
andrew-bailey-fca-boe

La inflació del Regne Unit ha repuntat inesperadament el desembre. En concret, l'Índex de Preus al Consum (IPC) ha escalat el 4% interanual, enfront del 3,8% que esperava el consens, segons ha detallat aquest dimecres l'Oficina Nacional d'Estadístiques britànica (ONS, per les sigles en anglès).

Els principals causants del repunt dels preus han estat l'alcohol i el tabac, que han provocat que el desembre sigui el primer mes en què l'índex anual de preus al consumidor augmenta des del febrer del 2023, després d'haver registrat una taxa del 3,9 % el novembre.

L'ONS ha explicat també que l'IPC ha augmentat un 0,4% el desembre en taxa mensual, la mateixa que la registrada el darrer mes del 2022. El consens, en aquest cas, esperava un 0,2% després del -0 ,2% del novembre.

Per part seva, l'IPC subjacent (que exclou l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac) ha augmentat un 5,1% taxa interanual, la mateixa xifra que el novembre, encara que situant-se per sobre de les expectatives del consens, del 4,9%. La taxa anual de l'IPC de béns ha estat desaccelerada del 2,0% a l'1,9%, mentre que la taxa anual de l'IPC de serveis s'ha elevat del 6,3% al 6,4%.

"La contribució més gran a l'alça en les taxes anuals de l'IPC va provenir de l'alcohol i el tabac, mentre que la contribució més gran a la baixa va provenir dels aliments i les begudes no alcohòliques", ha dit l'ONS.

El canceller britànic, Jeremy Hunt, també s'ha pronunciat sobre aquestes xifres en un comunicat: "Com hem vist als Estats Units, França i Alemanya, la inflació no cau en línia recta, però el nostre pla està funcionant i ens hi hem d'enganxar".

El ministre de Finances ha afegit que al si del Govern "prenem decisions difícils per controlar l'endeutament i ara estem fent un gir, per la qual cosa hem de mantenir el rumb que hem establert, incloent-hi impulsar el creixement amb nivells impositius més competitius".

Ara el dubte és què farà el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) amb els tipus d'interès davant la pujada sorpresa de la inflació. Cal recordar que la propera reunió de política monetària està fixada per a l'1 de febrer, i tot apunta que el conclave serà complicat.

Des de Pantheon Macroeconomics recorden que la xifra de la inflació del desembre s'ha situat per sota del pronòstic del Comitè de Política Monetària (MPC, per les sigles en anglès) que va donar a conèixer a l'informe de política monetària del novembre, en què situava els preus al 4,6% al tancament d'any.

"De cara al futur, és probable que la taxa general d'inflació de l'IPC repunti el gener, a l'aniversari d'una caiguda peculiar dels preus, però després caigui ràpidament els mesos següents, situant-se per sota del 2% l'abril i fins i tot un mínim d'un 1,5% a meitat d'any", han destacat els experts d'aquesta empresa.

També creuen que "una nova i pronunciada caiguda de la taxa d'inflació general de l'IPC hauria de donar confiança a l'MPC per retallar la taxa bancària per primera vegada el maig (o si no és possible, el juny), encara que les cinc retallades de 25 punts bàsics previstes pels inversors per a aquest any segueixen semblant exagerats".

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, recorda que "s'espera que la inflació torni a l'objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra per a la primavera", però també remarca que "la possibilitat d'un canvi de sentit en la tendència inflacionària a causa de la situació geopolítica és una cosa que suposa un risc creixent i exigeix un enfocament equilibrat per part del Banc d'Anglaterra”.

contador