Soros: la UE hauria d'emetre bons perpetus per finançar la recuperació de la Covid-19

Aquesta hauria de ser la prioritat de la cimera del Consell Europeu d'aquest dijous, recalca

Nieves Amigo
Bolsamania | 22 abr, 2020 16:53
george soros fondo negro

El prestigiós multimilionari George Soros creu que la Unió Europea (UE) hauria d'emetre bons perpetus per a recaptar els diners necessaris per al Fons de Recuperació de la Covid-19. "L'autorització d'aquesta emissió hauria de ser la prioritat de la cimera del Consell Europeu d'aquest dijous", assenyala Soros.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha anunciat que Europa necessitarà vora d'1 bilió d'euros per lluitar contra la pandèmia de Covid-19. Aquests diners podrien utilitzar-se per establir un Fons Europeu de Recuperació. En un article en MarketWatch, Soros reconeix que l'emissió de bons perpetus, especialment en una quantitat tan elevada, no tindria precedents a la Unió Europea. No obstant això, al mateix temps recorda que d'altres governs han confiat en els bons perpetus en el passat.

"L'exemple més conegut és el de la Gran Bretanya, que va utilitzar bons consolidats ('Consols') per finançar les guerres napoleòniques i bons de guerra per finançar la Primera Guerra Mundial. Aquestes emissions de bons es van comercialitzar a Londres fins a 2015, quan tots dos van ser rescatats. Al 1870, el Congrés dels Estats Units va autoritzar el Tresor a emetre 'Consols' per a consolidar els bons ja existents, i es van emetre en anys posteriors", explica.

Els bons perpetus són bons que no tenen data de venciment.​ L'emissor paga un cupó per sempre, i no han de pagar al venciment. George Soros proposa aquest mesura en un moment en el qual considera que la UE s'enfronta a una guerra única contra un virus que amenaça no sols la vida de les persones, sinó també la pròpia supervivència de la Unió. "Si els Estats membres comencen a protegir les seves fronteres nacionals fins i tot contra els altres membres de la UE, es destruirà el principi de solidaritat en el qual es basa la Unió", adverteix.

El multimilionari insisteix que els bons perpetus tenen una sèrie d'avantatges que els fan apropiats per a aquestes circumstàncies. "Per començar, com que els bons perpetus no han de ser mai reemborsats, imposarien una càrrega fiscal sorprenentment lleugera a la UE (...). A més, la UE no hauria de refinançar-los quan vencessin, fer pagaments d'amortització o fins i tot reservar diners (per exemple, en un fons d'amortització) per al seu eventual reemborsament", explica.

La UE només estaria obligada a pagar-ne regularment els interessos, insisteix Soros. "Un bo perpetu d'1 bilió d'euros amb un cupó del 0,5% costaria al pressupost de la UE només 5.000 milions d'euros a l'any. Això és menys del 3% del pressupost de la UE per a 2020", precisa.

contador