L'exministre també ha assenyalat que no van ser capaços de detectar la forta recessió espanyola el 2009
L'exministre d'Economia i Hisenda Pedro Solbes ha defensat que durant la primera legislatura al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero les seves crítiques al 'boom' immobiliari van caure "en sac foradat".
"La limitació a la meitat de l'ajuda per a la compra d'habitatge o les meves critiques públiques sobre habitatges iniciats o l’inadequat de les hipoteques a 40 anys van caure en sac foradat", ha deixat anar Solbes durant la seva compareixença davant la comissió parlamentària que investiga la crisi financera, la fallida de les caixes d'estalvi i el rescat.
Així mateix, ha assenyalat que no van ser capaços "de detectar la forta recessió espanyola el 2009" i que les finances púbiques "haguessin pogut estar més sanejades". Solbes que va ser vicepresident i ministre d'Economia de 2004 a 2009 durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha reconegut que l'habitatge va ser prioritària durant aquest mandat, fins al punt que es va crear un Ministeri d'Habitatge. "Els preus seguien pujant malgrat una construcció desmesurada que iniciava cada any amb moltes més habitatges que les que es necessitaven", ha recordat.
Segons l'opinió de Solbes, el 2004, quan es van iniciar 800.000 habitatges enfront d'una necessitat estimada de 450.000, els operadors del sector de la construcció consideraven que era més important millorar la seva posició davant els competidors. "Que la festa no acabés".
Solbes ha criticat que la LORCA ampliava les capacitats de les caixes d'estalvis per sortir del seu negoci tradicional, cosa que permet entendre el creixement del crèdit al sector de la construcció i iniciar més habitatges de les necessàries.
En aquest sentit, ha reconegut que les mesures aplicades pel Ministeri per ampliar l'accés a l'habitatge no van resultar prou eficaços per afectar l'evolució del seu preu. A més, ha admès que mesures com els vehicles d'inversió estructurada i les provisions anticícliques descoratjar el creixement del crèdit, "però no prou".
L'exministre ha reconegut que el "més desitjable" per haver reduït l'impacte de la crisi hagués estat una política fiscal més restrictiva. "Es va intentar en part, amb resultats insuficients", ha dit, i alhora ha assenyalat que es va passar d'un superàvit del 2% del PIB el 2008 a un dèficit del 11% el 2009 i que amb "aquestes xifres la decisió de minimitzar recursos públics per fer front a la intervenció dels bancs estava totalment justificada".
DEFENSA LES PORTES GIRATÒRIES
El ministre d'Economia i Hisenda entre 2004 i 2009, Pedro Solbes, ha defensat l'existència de les portes giratòries en política sempre que es defineixin "molt bé" les condicions d'entrada i de sortida.
"Les portes giratòries existiran sempre i si no existeixen, és una desgràcia que la política només pugui comptar amb polítics professionals que no puguin entrar i sortir", ha deixat anar l'exministre durant la seva intervenció davant la comissió parlamentària que investiga la crisi financera, la fallida de les caixes d'estalvi i el rescat financer.
Segons Solbes, però, les condicions per les quals s'entra i se surt de la política han d'estar "molt ben definides", tant en temps com en incompatibilitats, ja que, segons ell, són "l'única manera" d'aconseguir gent "vàlida".
L'exministre, que va ser conseller de l'elèctrica italiana Enel -propietari d’Endesa- entre 2011 i 2014 i de Barclays entre 2011 i 2015, ha indicat que els gestors públics han d'estar pròxims al sector privat, sempre actuant des d'una posició d’"independència".
"Hi ha vegades que (els gestors privats) m'han fet canviar d'opinió amb arguments sòlids i lògics i altres no, quan no ho han fet he aplicat les mesures que crec que havia de fer", ha subratllat.
SOLBES CREU QUE LES PREFERENTS EREN UNA "IDEA BONA"
L'exvicepresident econòmic Pedro Solbes ha assenyalat aquest dimecres que considera les accions preferents com una idea "bona", encara que ha lamentat que la seva gestió acabés sent "un veritable desastre". Solbes ha reconegut que va considerar que podrien ser un instrument "útil".
"La idea conceptualment és bona, la pràctica ha estat un desastre", ha declarat, explicant les utilitats que trobava en les preferents davant les dificultats de finançament de les caixes d'estalvi per no poder capitalitzar-se. Així mateix, considerava aquests instruments com una forma d'avançar cap a la reconversió de les caixes d'estalvi en bancs, sense necessitat d'emprendre una reforma per la qual, ha dit en una altra ocasió, li va faltar "ser més valent" al Govern.
Tot i les utilitats que ha dit Solbes que trobava en aquests instruments, ha reconegut que la seva posada en pràctica va ser "un desastre". "Si hi ha alguna cosa que s'ha de vendre amb cura, a inversors definits, és alguna cosa com les preferents", ha asseverat l'exvicepresident, que considera que un instrument de tal complexitat "no es pot vendre a taquilla normal".
"Es va poder corregir? No ho sé", ha dit, reconeixent que si bé admet les actuacions de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per intentar "redreçar" aquesta problemàtica, "el resultat aconseguit no ha estat el desitjable en absolut".