Société Générale: "El cas de Banc Popular és aïllat, no ha afectat el sector"

La companyia apunta que el que va passar amb el Popular no ha fet que hi hagi contagi

  • De fet, matisen que la manera com s'ha resolt fa que els bancs que reforcen la seva estructura quedin diferenciats
Marta Gracia
Bolsamania | 06 jul, 2017 16:19 - Actualitzat: 16:19
societe generale, socgen

Société Générale ha assegurat que el cas de Banc Popular no ha contagiat la resta del sector financer espanyol, perquè és "un cas aïllat, no és un problema sistèmic". A més, matisen que s'ha resolt d'una manera que fa que els bancs que reforcin la seva estructura quedin diferenciats dels que no ho fan.

Javier Guzmán, codirector de Mercats de Capitals de Société Générale, ha apuntat que amb Popular hi havia una norma i s'ha aplicat, "cosa que ha demostrat que no hi ha hagut contagi". A més, ha apuntat que "això farà que els bancs tinguin una diferenciació pel que fa als que reforcen la seva estructura de capital, és un sistema més segur i més sa".

En la seva opinió, el cas de Popular es limita a aquesta entitat, de manera que no hi ha un problema sistèmic després que la Junta Única de Resolució (JUR) decidís posar fi a la crisi de liquiditat de Popular mitjançant la seva resolució i posterior venda a Santander.

La nova normativa bancària aporta "confort" als inversors, segons Guzmán, per la qual cosa cada vegada hi haurà més diferències entre els que compleixen amb els requeriments de capital i els que no. "És un sistema molt més segur", ha valorat, i ha afegit que en el cas concret de Popular "hi havia una norma i s'ha aplicat".

ES REDUEIX EL DEUTE COL·LOCAT PEL SECTOR FINANCER

Segons l'estudi presentat per Société Générale, el volum de bons col·locat pel sector financer ha caigut un 13% durant el primer semestre de l'any, tot i l'increment d'operacions subordinades. En total, durant aquests sis mesos, el sector financer espanyol ha col·locat un import de 17.200 milions d'euros.

Cal destacar que l'increment del volum i de les operacions de deute subordinat durant el primer semestre respecte al mateix període de 2016. En total s'han realitzat 11 operacions per 7.700 milions d'euros enfront de les 4 operacions per 3.200 milions realitzades un any abans, "els bancs estan enfortint les seves posicions de capital per complir amb el marc regulador". Aquestes operacions han tingut una bona acollida entre la base inversora.

"Els bancs estan enfortint les seves posicions de capital per complir amb el marc regulador”

Des de la companyia destaquen també que s'hagi realitzat la primera operació de Sènior Non-Preferred a Espanya, realitzada per Banc Santander al gener. La banca espanyola va rebre llum verda del Govern el 23 de juny per emetre deute sènior no preferent, un nou instrument capaç d'absorbir pèrdues i amb el qual es podrà respondre a les exigències reguladores. Des del punt de vista de l'inversor, tindrà l'atractiu de ser més segura que els CoCos o el deute subordinat i tindrà menor cost d'emissió per tant per al banc.

Tot i que durant el primer semestre de 2017 només s'ha realitzat una col·locació d'aquest tipus de deute, Javier Guzmán ha assegurat que aquest tipus de producte estarà més activa durant els pròxims mesos. "La velocitat d'emissió dependrà de la publicació de les xifres que cada banc ha de cobrir i els calendaris de compliment", ha comentat.

"MARIO DRAGHI HA DE NORMALITZAR LA POLÍTICA MONETÀRIA ABANS D’ANAR-SE'N"

Respecte al Banc Central Europeu i la reducció dels estímuls econòmics, Jaime Sanz, responsable d'Assessorament de Ràting de Société Générale, ha assenyalat que "Draghi ha de normalitzar la política monetària d'Europa abans de deixar el càrrec" al setembre de 2019.

"Fins al 2019 crec que hi ha prou temps i es pot anar reduint gradualment", ha assegurat Sanz. Així, ha afegit que "normalitzar aquest embolic" és una cosa que pertany al president del BCE, "el cop de confiança que va arribar al mercat va ser provocat per això faré el que calgui fer" va pronunciar. Tot i això, ha matisat que Mario Draghi farà el que el mercat li vagi dient, "no el trencarà".

"No només cal reduir les compres, sinó també cal anar retirant la liquiditat del mercat", ha explicat Jaime Sanz. El responsable de ràtings de Société Générale ha explicat que el risc que es batibull la situació és "menor que fa un any". De fet, ha insistit que no hi haurà un descontrol que obligui a retirar liquiditat de forma massiva. "Està tot bastant calmat", ha postil·lat.

contador