ACS, Ferrovial, Acciona, FCC, OHL i Sacyr van arribar als 64.964 milions d'euros, un 3% més que el 2015
Espanya és el país que ocupa el segon lloc en el rànquing elaborat per la consultora Deloitte, en què apareixen les 50 primeres constructores europees. De l'informe European Power of Construction (Mpoc 2015), d'elaboració anual, es desprèn que entre les classificades apareixen sis companyies espanyoles entre els llocs 2 i 28. El 2015, van créixer tant les vendes totals com la capitalització de mercat de les sis majors constructores espanyoles, una circumstància que no es produïa des que va esclatar la crisi i la punxada immobiliària.
Les vendes d'ACS, Ferrovial, Acciona, FCC, OHL i Sacyr van arribar als 64.964 milions d'euros, un 3% més que el 2015, i la capitalització conjunta d'aquestes es va incrementar fins als 32.636 milions d'euros, amb un 6% de revaloració anual. El 2014, van disminuir les vendes un 5% tot i que la capitalització va augmentar un 12%, en la línia general de pujada borsària de l'IBEX-35, segons El País.
No obstant això, l'evolució de les constructores espanyoles va ser notablement pitjor que la mitjana de les primeres 50 firmes europees, les vendes conjuntes de les quals van augmentar un 5%, mentre que el valor en borsa va créixer un 21%. Aquest increment es deu principalment al creixement assolit pels grups del Regne Unit (l'impacte de l'apreciació de la lliura esterlina davant l'euro), així com el bon comportament de grups com els espanyols Ferrovial i OHL i la italiana Impregilo, segons la consultora.
FERROVIAL AUGMENTA LES SEVES VENDES UN 10%
Ferrovial, l'empresa multinacional que opera en el sector de les infraestructures, ha estat destacada en l'informe per ser l'única companyia d'entre les deu primeres que va aconseguir el 2015 un creixement de dos dígits tant en vendes, on ho va fer un 10%, com en capitalització borsària, on l'increment va ser del 27%.
La francesa Vinci lidera la classifcació per volum de vendes, seguida de l'espanyola ACS i Bouygues, les tres amb més de 30.000 milions d'euros en vendes. El podi s'ha mantingut constant des de 2012, i representa el 35% de la facturació total obtinguda el 2015 pels 50 millors grups, tal com explica el diari.
Per països, el top 50 està dominat per França en termes de vendes totals i capitalització de mercat, amb tres empreses entre les cinc primeres (Vinci, Bouygues i Eiffage), van augmentar més d'un 25% la capitalització borsària, igual que en anys anteriors.
RECUPERACIÓ DE LA INVERSIÓ
Des de 2014, la inversió en construcció a la Unió Europea (UE) s'està recuperant a un ritme moderat i estable. Les previsions indiquen que s'espera que continuï creixent el 2016, fins a un 2,4%, i que s'acceleri la seva expansió el 2017, fins al 3,1%, d'acord amb la Comissió Europea de Primavera 2016 Previsió Econòmica Europea.
"Les constructores espanyoles s'estan recuperant i es preveu que augmenti la inversió per la necessitat d'infraestructures bàsiques en països en desenvolupament, tot i que la cartera d'obres nacional tenia tant pes en aquestes empreses que serà difícil recuperar els nivells d'abans de la crisi, només pels contractes a l'exterior", assenyala el soci responsable del sector d'Infraestructures, Construcció i Immobiliari de Deloitte, Javier Parada.
El 2014 i 2015 la inversió en construcció a la UE va augmentar de mitjana un 1,6% i un 2%, respectivament. En un futur proper, la inversió en construcció hauria de beneficiar-se d'un creixement sostingut en l'ingrés real disponible de les llars, les baixes taxes hipotecàries i el progrés d'ajustos en el sector de l'habitatge. En certs països, la demanda d'habitatge també ha d'augmentar a causa de la necessitat d'acollir els refugiats, explica El País.