Si cerqueu casa, millor que us espereu: l'habitatge s'ha encarit però baixarà cap a final d'any

Javier Melguizo
Bolsamania | 02 oct, 2020 16:52
cbvivienda stop sh11

Quan el Govern d'Espanya es va veure obligat a confinar tot el país per fer front a la pandèmia, van començar a proliferar informes que auguraven caigudes en el preu de l'habitatge. No obstant això, les últimes xifres del tercer trimestre mostren un encariment que ha arribat després de finalitzar l'estat d'alarma. Així i tot, els experts insisteixen en un abaratiment cap a final d'any, en comparació amb els preus de les cases al final de 2019.

En concret, l'habitatge usat va pujar de preu un 5,6% intertrimestral entre juliol i setembre, els primers tres mesos complets en els quals els ciutadans van poder tornar a moure's amb llibertat per tot el territori nacional. De mitjana, es van pagar 1.742 euros per metre quadrat per a adquirir un habitatge, segons les dades d'Idealista. En comparació amb el mateix període de l'any passat, el repunt va ser del 0,4%.

Aquestes xifres mostren l'"optimisme" que els plans de contingència europeus van infondre als propietaris, amb una promesa d'"injeccions milionàries", la possibilitat d'obtenir crèdit barat i les expectatives d'una vacuna imminent, apunten des del portal immobiliari. Aquesta situació ha provocat que els preus no hagin caigut "amb la força esperada" i que, fins i tot, hagin pujat fins a nivells previs a la pandèmia en alguns mercats secundaris.

En la mateixa línia s'han dirigit les dades Pisos.com, que al seu últim informe ha calculat un preu mitjà de 1.720 euros per metre quadrat durant el tercer trimestre. En aquest cas, suposa una pujada del 1,70% respecte de juny de 2020 i un increment del 1,38% respecte al mateix període de l'any passat.

"A aquest indicador li esperen correccions a curt termini, perquè es troba en plena fase de regulació, així que esperem mesos amb moviments desiguals", apunta el director d'Estudis de Pisos.com, Ferran Font. En qualsevol cas, també adverteix que "encara és aviat per a definir una tendència clara", ja que el mercat "està subjecte a l'evolució de la pandèmia i al seu impacte en l'ocupació i, per tant, en la demanda compradora".

ELS PREUS CAURAN CAP A FINAL D'ANY

La previsió de caigudes els pròxims mesos és compartida per la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas). En un article de l'últim 'Quaderns d'Informació Econòmica' sostenen que el preu de l'habitatge caurà entre un 5% i un 8% cap a final d'any, però puntualitzen que l'impacte serà molt desigual entre les diferents ciutats espanyoles. No obstant això, el mercat començarà a estabilitzar-se i recuperar-se durant la primera meitat de 2021.

Però la caiguda serà molt inferior a la que es va observar durant la recessió de 2007. L'article està signat pels economistes Carlos Ocaña i Raymnond Torres, que ho estimen així pels baixos tipus d'interès, l'abundància de liquiditat, la falta de bones alternatives d'inversió per als compradors i la probable preferència dels venedors per esperar abans que vendre a preus baixos; factors que no es van observar fa en la crisi anterior.

Enmig del confinament, UBS va quantificar que la caiguda del preu seria del 6% al 2020, i que l'any vinent tornarà als nivells previs a aquesta crisi. Al seu informe, explicava que aquesta reculada en el mercat residencial es deurà a la "pujada brutal" de l'atur a Espanya (s'ha arribat a 3,8 milions d'aturats), un mal que considerava temporal, però que ha provocat un menor nombre d'operacions de compravenda.

contador