Com a conseqüència de l'escalada de tensió a la guerra comercial entre els EUA i la Xina
Schroders ha rebaixat les seves previsions de creixement per a l'economia global com a conseqüència de la recent escalada de tensió a la guerra comercial entre els EUA i la Xina. Si es compleixen les previsions, creuen que el creixement mundial el 2020 seria similar al del 2008, just abans de la gran recessió de 2009.
En concret, l'economista en cap de Schroders, Keith Wade, assenyala que espera un creixement de Producte Interior Brut (PIB) del 2,6% aquest any i del 2,4% el següent, en comparació amb el 2,8% i el 2,6% que preveien anteriorment.
Explica que s'espera que els tipus d'interès es redueixin més i a un ritme major a tot el món, però el pas de la política acomodatícia a un creixement més fort serà llarg, ja que els bancs i prestataris cautelosos es prenen el seu temps per respondre. Tant el risc geopolític com la incertesa política són elevats i no es veuran afectats per un menor cost del crèdit.
Creuen que el creixement mundial el 2020 seria similar al del 2008, just abans de la gran recessió de 2009
Pel que fa a Europa, retallen les seves previsions "significativament" a mesura que la guerra comercial entre els EUA i la Xina s'ha intensificat. Les retallades de tipus d'interès i el retorn de l'expansió quantitativa (QE) "ajudaran a l'economia, però és poc probable que aturin la propagació de la debilitat de la indústria manufacturera a altres indústries".
Per Japó, Schroders preveu que un primer semestre més forta del que s'esperava impulsi una millora de les perspectives de creixement per a 2019, però l'agreujament de la guerra comercial empitjora les perspectives per al 2020. Si es té en compte unes perspectives internacionals més febles i una major apreciació del ien, "esperem que el Banc del Japó adopti mesures de relaxació. Això hauria de ser una resposta de política interna per suavitzar el cop de la pujada dels impostos al consum".
Finalment, entre els països emergents, Wade destaca que l'escalada de la guerra comercial "no ofereix moltes possibilitats de millorar" les perspectives d'aquests mercats. Per això, redueixen les expectatives de creixement de les economies BRIC aquest trimestre i esperen que la guerra comercial marqui la debilitat de 2020. En un to més positiu, "creiem que ara hi ha marge per a una major relaxació quantitativa per part dels bancs centrals dels països emergents, mentre els seus homòlegs desenvolupats adopten una postura més dovish".