Aquest dijous té lloc la cimera bilateral entre Espanya i França a Barcelona
El president del govern, Pedro Sánchez, ha insistit a la urgència de la construcció d'un nou gasoducte d'hidrogen ecològic sota el mar Mediterrani, des de la costa espanyola fins a França, per garantir la seguretat energètica a la Unió Europea (UE) mentre continua la guerra a Ucraïna.
"Es tracta d'un projecte molt important", va declarar Pedro Sánchez a la CNBC aquest dilluns, en una entrevista al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, abans d'una cimera bilateral entre Espanya i França a Barcelona que tindrà lloc aquest dijous. "Serà el projecte d'interconnexió d'hidrogen ecològic més gran de la UE en la pròxima dècada", va afegir Sánchez. El gasoducte connectarà Barcelona i Marsella, totes dues a la costa mediterrània.
APRENDRE DE BIDEN
Sánchez també va parlar d'altres assumptes amb CNBC, com de la necessitat que la Unió Europea aprengui de Washington i les seves noves polítiques per combatre la inflació, i va dir que espera que no hi hagi una guerra comercial entre les dues parts.
"N'hem d'aprendre", va dir Sánchez a la CNBC quan se li va preguntar per la Llei de Reducció de la Inflació que els Estats Units espera que el converteixi en el lloc de referència per a la inversió verda.
"Necessitem reformar alguns aspectes interns de les nostres polítiques industrials, com les ajudes estatals, reduir la burocràcia i intentar enviar un missatge a la indústria de tot el món que és Europa, i per descomptat Espanya, un bon lloc per instal·lar-s'hi", ha afegit.
La Llei de Reducció de la Inflació, aprovada pels legisladors nord-americans a l'agost i que inclou una despesa rècord de 369.000 milions de dòlars en polítiques climàtiques i energètiques, ha rebut algunes respostes irades entre els 27 països de la UE. La Comissió Europea ha manifestat anteriorment que hi ha "seriosos dubtes" sobre el disseny dels incentius financers del paquet.
La UE ha enumerat els punts de la Llei que considera que podrien incomplir les normes del comerç internacional. Un dels punts més conflictius per als europeus són els crèdits fiscals concedits als cotxes elèctrics fabricats a Amèrica del Nord. Això podria plantejar problemes als fabricants d'automòbils europeus que s'estan centrant en els vehicles elèctrics, com Volkswagen.
S'ha suggerit que Washington podria trobar maneres que les empreses europees accedeixin a aquestes subvencions ecològiques, però això ha enfurismat encara més alguns polítics europeus. El primer ministre belga, Alexander De Croo, per exemple, va acusar recentment els Estats Units d'una campanya "agressiva" per atraure empreses amb aquestes mesures.
"Espero que no", va dir Sánchez després de ser preguntat a CNBC per la possibilitat que esclati una guerra comercial entre els Estats Units i la UE. "Crec que hem de mantenir aquest diàleg per arribar a un acord", va afegir.