Planteja aquesta mesura a Theresa May perquè el país pugui tornar després del Brexit
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha plantejat a la primera ministra britànica, Theresa May, la celebració d'un segon referèndum perquè el Regne Unit pugui tornar a la Unió Europea en un futur, després d'haver-se oficialitzat el divorci entre les dues parts, pel qual s’espera un acord el desembre.
"Si jo fos Theresa May, convocaria un segon referèndum sens dubte", ha expressat Sánchez en una entrevista a la revista 'Político' a La Moncloa. "M'agradaria que el govern britànic convoqués un segon referèndum. No vull dir ara, sinó en un futur, de manera que pugui tornar a la UE. D'una altra forma, però de tornada a la UE", ha precisat.
"M'agradaria que el govern britànic convoqués un segon referèndum. No vull dir ara, sinó en un futur, de manera que pugui tornar a la UE"
El president del govern, que ha qualificat el Regne Unit com "un meravellós país", ha lamentat que la sortida de Londres del projecte comunitari és "una gran pèrdua" per a les dues parts, i ha confiat que la decisió pugui "reconsiderar-se" en el futur.
Segons Sánchez, Londres ha exercit una "influència positiva" en el desenvolupament del club europeu, però ha afirmat que ha entrat en un camí d’"abstracció" que "no serà bo ni per al Regne Unit ni per a Europa". En qualsevol cas, el president del Govern ha destacat en l'entrevista que els negociadors europeus i britànics han d'aconseguir un acord "el més pragmàtic possible" que "prioritzi l'interès general del conjunt de la UE". De la mateixa manera, ha confiat que les dues parts tanquin aquest pacte el desembre.
"Estem ara més a prop d'un acord que fa tres setmanes i esperem per tant que puguem aconseguir un acord el desembre", ha expressat.
Finalment, Sánchez ha agraït a la seva homòloga Theresa May el compromís del seu govern per garantir els drets dels espanyols que viuen al Regne Unit i ha garantit que el seu Executiu farà el mateix amb els drets dels 300.000 britànics que viuen a Espanya.
El principal escull entre Londres i Brussel·les segueix sent la solució per evitar que s'instal·li de nou una frontera física i "dura" entre Irlanda i Irlanda del Nord, per por que això posés en risc els Acords de Pau de Divendres Sant.
La Unió Europea exigeix tenir preparat un pla d'emergència ('backstop' en l'argot comunitària) per Ulster en cas que no hi hagués un acord que permetés una frontera "tova" en el futur, però el Regne Unit intenta limitar en el temps i tenir el poder de desactivar de manera unilateral, cosa que els europeus rebutgen de pla.