També s'ha congelat la pujada del sou dels funcionaris fins després de la investidura
El govern ha decidit endarrerir la pujada de les pensions i de l'SMI fins que hi hagi investidura i deixi d'estar en funcions. Així ho ha confirmat aquest divendres la portaveu i ministra d'Educació en funcions, Isabel Celaá, després de l'última reunió de Consell de Ministres de l'any, que s'ha saldat sense el tradicional balanç d'any de president Pedro Sánchez.
La possibilitat que aquestes dues mesures quedessin aparcades planejava des de fa dies, i al final ha estat així. Celaá ha assegurat que la pujada de les pensions compromesa, d'acord amb l'IPC, i la del Salari Mínim Interprofessional (SMI) hauran d'esperar. "La revaloració de les pensions que es farà al 0,9%, que ha estat la pujada de l'IPC, es farà amb una única revaloració en el moment precís en què es configuri el nou govern", ha explicat. Per tant, els pensionistes començaran el nou any amb la nòmina congelada, cosa que no passava des de fa vuit anys.
No hi haurà, per tant, dos increments, un el 0,25% primer, que seria el previst per l'actual índex de revaloració de les pensions, i un segon fins a completar el 0,9% previst. I no es farà, ha assenyalat la portaveu, "per la despesa que suposa, no només en termes de cost econòmic, sinó d'infraestructura, de logística, per fer la liquidació". I és que si el govern hagués optat per aquesta fórmula, hagués hagut de comunicar dues vegades als pensionistes la pujada per carta (la llei marca que s'ha de fer cada vegada que es revalorin), amb la despesa que això comporta per a les arques públiques.
L'Executiu ha decidit suspendre l'article 58 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, al qual es recull la pujada del 0,25%, ja que té previst aplicar, "quan sigui possible", l'esmentada revaloració del 0,9% que va ser comunicada a la Comissió Europea. "Si no suspengués aquest article, es multiplicaria per dos el cost en la comunicació a les persones beneficiàries de les pensions", ha defensat el gabinet de Sánchez en una nota enviada posteriorment.
Era el dilema a què s'enfrontava el govern, i al final s'ha resolt congelant la pujada fins després de la investidura. Això sí, Celaá ha assegurat que l'executiu socialista està compromès amb la "recuperació del poder adquisitiu de les pensions", després de l'increment de l'1,6% emprès aquest any (del 3% per a les més baixes), i que la pujada tindrà "caràcter retroactiu des de l'1 de gener".
I pel que fa a la pujada de l'SMI, la ministra portaveu ha assenyalat que es prorroga la quantia del salari mínim interprofessional de 2019 i que "es fixarà per al 2020 d'acord amb el diàleg social", com ja va dir el president, que ha mantingut "contacte telefònic" amb els agents socials, tant amb els representants dels treballadors com amb els empresaris. "El 2020 el salari mínim s'ajustarà atenent a la conversa amb els agents socials i, com en altres ocasions, s'aplicarà de manera retroactiva", ha confirmat Celaá.
Així mateix, ha enviat un missatge als "més vulnerables", els pensionistes i treballadors que esperaven aquests increments que al final han estat congelats, i ha assegurat que "seguim treballant per ells, per fer polítiques socials", i que l'objectiu és tenir govern que fa abans "perquè tot el que tenim preparat en forma de llei ho aprovem quan hi hagi govern i es faci com més aviat millor".
L'ajornament d'aquestes dues promeses de Sánchez arriba tot just un dia després que es confirmés que la pujada d'un 2% del salari dels funcionaris compromesa també s'aparcarà fins que l'Executiu deixi d'estar en funcions. També es va dir que l'increment del sou dels empleats públics, quan es pugui executar, tindrà caràcter retroactiu amb data 1 de gener.
El problema és que no està gens clar quan podria ser la investidura. El PSOE segueix negociant amb ERC a l'espera que l'Advocacia de l'Estat es pronunciï sobre la decisió de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. I és que la formació independentista s'espera un 'gest' de l'organisme per decantar en un o altre sentit a la investidura de Pedro Sánchez. Sigui com sigui, Celaá ha donat a entendre que el govern compta amb què la investidura es retardarà fins després del 6 de gener.
CLÀUSULA DE SALVAGUARDA DE LES PENSIONS
Totes aquestes mesures apareixen, juntament amb altres en matèria fiscal i tributària, com la pròrroga de l'Impost de Patrimoni o l'actualització dels índexs cadastrals, recollides en un Reial Decret que també inclou la pròrroga de la clàusula de salvaguarda de les pensions. És aquesta que permet als treballadors acomiadats abans de la reforma d'agost de 2011 (majoritàriament, els afectats per ERO i els acomiadaments de la primera fase de la crisi) accedir a la jubilació amb les condicions establertes. Segons ha explicat la ministra portaveu, aquesta mesura beneficiarà unes 26.000 persones.