"No veig res que s'assembli a una recessió. És una economia forta", ha assegurat
El premi Nobel d'Economia del 2017, Richard Thaler, ha explicat que, encara que els Estats Units hagin encadenat dos trimestres consecutius de contracció econòmica, no està en recessió. De fet, l'economista ha assenyalat que és “graciós” dir que la primera economia del món està en crisi: “No veig res que s'assembli a una recessió. Tenim una taxa d'atur baixa i un nivell de vacants rècord. Això sembla una economia forta”.
NOTÍCIA RELACIONADA
Llegir més
El PIB dels EUA es revisa lleugerament a l'alça fins al -0,6% el segon trimestre
En una entrevista concedida a CNBC, Thaler ha apuntat que l'economia "està creixent", només que "està creixent lleugerament menys ràpid que els preus". “Això significa que el PIB real va caure una mica, però crec que és graciós anomenar recessió a això. No és com cap recessió que hàgim vist a la meva llarga vida”, ha afegit.
En aquest sentit, cal assenyalar que aquest dijous s'ha conegut que el producte interior brut dels Estats Units del segon trimestre s'ha revisat lleugerament a l'alça fins al -0,6% des del -0,9% de la primera estimació publicada al juliol, segons dades de l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç nord-americà. Així mateix, el PIB real va disminuir un 1,6%.
Pel que fa a la inflació, que es va moderar lleugerament fins al 8,5% al juliol, el Nobel d'Economia creu que “en el llarg debat sobre si és o no transitòria, sembla que l'equip que creu que és permanent és el que està guanyant... encara que crec que no poden cantar victòria gaire ràpid”. A més, ha indicat que "alguns dels preus alts que estem observant estan causats directament per la guerra a Ucraïna o per problemes a la cadena de subministrament de la Xina" per la qual cosa espera que "ambdós factors siguin temporals".
"Potser d'aquí a un any seguirà havent-hi combats a Ucraïna i segueixi havent-hi Covid a la Xina, però esperem que no sigui així, i si un d'aquests problemes o els dos es mitiguen, llavors podria veure alguns preus baixant", ha afegit l'economista.
D'altra banda, Thaler creu que la pujada dels salaris, que han registrat fortes alces als dos últims trimestres enmig d'un mercat laboral ajustat, no és suficient i que, de moment, no hi ha gaires riscos que es produeixi una espiral inflacionària: “Si jo fos el cap d'un sindicat, sens dubte demanaria un gran augment l'any que ve per compensar els meus treballadors pels preus més alts als quals s'enfronten”.
"Diria que, si això passa, personalment ho aplaudiria perquè la gent que està rebent salaris, és la gent que s'ha quedat enrere de l'1% en termes de quants diners estan guanyant", ha afegit el Nobel d'Economia, que ha assenyalat que "allà on vaig es veuen signes d'escassetat de mà d'obra".
“L'oferta i la demanda diuen que els salaris haurien de pujar. No puc anar a un restaurant als Estats Units que no tingui un cartell d''es busca ajuda' a la porta. Així que els salaris pujaran i crec que això és bo”, ha sentenciat.