Retards en les vacunes i noves soques: "El camí de la immunitat s'ha complicat"

"La inoculació massiva no arribarà fins a finals de 2021"

Noemí Jansana
Bolsamania | 26 gen, 2021 12:28
ep una vacuna vacunas necesidadvacunacion 20190731144904
FLICKR - Archivo

Quan ja s'ha complert un any de la pandèmia, comptant des del primer dia del confinament de la ciutat xinesa de Wuhan, les esperances que les vacunes contra la Covid-19 permeten aconseguir la immunitat de grup en temps perquè l'economia mundial remunti amb ganes a la segona meitat de 2021 comencen a aprimar. Els retards en la producció, distribució i campanyes de vacunació projecten una ombra de preocupació en els analistes, que ja avisen que les restriccions seguiran sent la tònica davant la certesa cada vegada més gran que la població no haurà rebut la protecció contra el coronavirus abans de l'estiu, però segurament tampoc després.

A més de tots els impediments que estan trobant farmacèutiques i governs davant la titànica tasca d'inocular la ciutadania, "el camí cap a la immunitat s'ha complicat, ja que les mutacions de virus suposen riscos importants per al calendari de vacunació", escriuen els experts de Barclays. El missatge tranquil·litzador que tracten d'enviar des de les companyies sobre l'efectivitat davant les noves soques o la facilitat d'adaptar les candidates, es veu entelat per les dificultats de producció de Pfizer i AstraZeneca que afecten els lliuraments compromeses amb la Unió Europea (UE).

El ritme de la vacunació, que se suposa que alliberarà els governs de la necessitat de contenir el virus a força d'altres mesures, segueix sent massa lent a les principals economies de la zona euro. "França està accelerant després un començament molt lent, però això és insuficient per compensar l'alentiment d'Espanya i Itàlia. Al ritme actual de 250.000 vacunes al dia, la immunitat de ramat als quatre països de la zona euro no s'assolirà fins a finals de 2021, com a molt aviat", pronostiquen els experts de Pantheon Macroeconomics.

En contrast, Israel s'ha convertit en el líder de l'eficàcia. Ja s'ha vacunat una quarta part de la seva població i el govern té com a objectiu arribar-ne al 100% a finals de març. "L'intercanvi de dades entre Pfizer i l'OMS hauria d'aportar aviat molta més claredat sobre la millor estratègia a seguir", apunten els experts d'Edmond de Rothschild.

De moment, l'única via possible per als 27 és seguir aplicant les mateixes mesures que fins ara: contenció de virus a la brava a força de tancar la població i aturar l'activitat, per l'evidència que la situació encara no és tan dolenta com al març, però gairebé. En aquest sentit, la Comissió Europea ha recomanat aquest dilluns als països membres no viatjar des de ni cap a regions d'alt risc d'expansió del coronavirus. L'organisme aconsella aïllar els territoris amb una incidència acumulada superior als 500 positius per cada 100.000 habitants. És el cas d'Espanya.

Els mercats comencen a posar-se nerviosos en empitjorar la situació sanitària especialment a França. Diversos països ja han ficat la directa, com Alemanya o Noruega, i han introduït confinaments més estrictes. El Govern d'Emmanuel Macron també es planteja prendre mesures addicionals davant la propagació de noves soques de la Covid-19 i a Espanya, l'executiu de Pedro Sánchez es resisteix a endurir la seva actuació, malgrat que els governs de les comunitats autònomes se l'imploren.

Sense negar l'efectivitat per a la contenció dels contagis de tornar a aplicar la mateixa recepta que l'any passat, els experts posen l'accent en la profunda petjada que deixarà en l'economia. Després de l'impressionant repunt del tercer trimestre del 2020, "l'economia s'enfronta ara a una recuperació en forma de L, ja que els sectors de serveis més sensibles als virus, que representen entre el 10 i el 15% de l'economia, no aconsegueixen enlairar-se, a la llum dels PMI de la setmana passada", exposen des de Pantheon Macroeconomics. Les xifres del sector de l'hostaleria expliquen la seva pròpia història. A partir de setembre la producció del transport aeri -que inclou el trànsit de passatgers- seguia sent inferior en un 67% als nivells anteriors al virus. Pel que fa al dèficit corresponent a allotjament i restaurants i cafès, això era del 42% i el 21%, respectivament.

"Una ràpida normalització d'aquestes dades proporcionarà un gran impuls a curt termini per al PIB una vegada que l'economia es reobri del tot, però això no passarà aviat", lamenten aquests economistes. "Fins i tot si assumim un confinament dur durant el primer trimestre, no és segur que les xifres siguin prou baixes com per permetre una reobertura al segon trimestre", prossegueixen. "Encara esperem que una reobertura sigui possible d'abril a juny, però la idea que l'economia estarà en vies de recuperació a partir d'abril, que fins fa poc era l'opinió de consens, ha desaparegut", rematen els economistes.

contador