Regne Unit i la UE es fixen com a objectiu arribar a un acord sobre el Brexit a l'agost

El fantasma de la sortida sense acord torna després de negar-se Johnson a estendre el període de transició

Virginia Mora
Bolsamania | 17 jun, 2020 16:56
ep boris johnson primer ministro britanico
-/PA Wire/dpa

Regne Unit i la Unió Europea s'han posat un nou objectiu: arribar a un acord sobre el Brexit a l'agost. Totes dues parts, que s'han reunit aquesta setmana, han acordat intensificar les rondes de negociació durant l'estiu i mantenir reunions al juliol i a l'agost amb la idea de poder tancar un tracte a l'agost o, com a més tard al setembre. La idea és tenir-ho tot tancat abans de la cimera de la UE prevista per a octubre.

"Hi ha indicis que totes dues parts poden estar disposades a suavitzar les seves posicions durant aquestes negociacions, però els comentaris posteriors a la reunió suggereixen que les posicions negociadores individuals no han canviat", destaquen els experts de Danske Bank al seu últim informe sobre el Brexit.

La videoconferència d'alt nivell celebrada aquest dilluns entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha servit per donar un nou impuls a les converses, que van quedar estancades a causa de la pandèmia de coronavirus. No obstant això, el rellotge continua fent tic-tac, i cada vegada queda menys temps per tancar l'acord.

Sobretot després que Johnson s'hagi negat a demanar una extensió del període de transició del Brexit, que conclou el 31 de desembre. La nova idea és ara acordar els principis d'un acord abans de negociar els detalls més fins, que són els que generen més fricció, com ara la frontera d'Irlanda. "Rebutjar una pròrroga crea un risc econòmic per a més endavant", diu Bank of America, que creu que l'objectiu del 'premier' d'aconseguir un tracte d'aquí a finals de juliol és massa "ambiciós". "Esperem que les converses es prolonguin fins a la tardor", diuen els seus experts, ja que l'acord "sembla improbable mentre quedi temps per discutir".

"Malgrat la nova data límit 'suau', en realitat només hi ha una data límit 'dura', el 31 de desembre", per la qual cosa "podríem veure fàcilment que les negociacions s'allarguen fins a la tardor sense trencar-se", coincideixen en Danske Bank, els analistes de la qual creuen "natural" que les negociacions polítiques s'allarguin, ja que cap de les parts no vol "comprometre's massa aviat" perquè això sol veure's com una cosa dolenta o feble a nivell nacional". "És més fàcil vendre un compromís polític més ajustat a la data límit, i en aquest cas les negociacions seguirien el mateix camí que les negociacions sobre la retirada", que no es van tancar fins a última hora, apunten.

Després de la reunió, Johnson va dir que no creia que "estiguem tan separats", i fins i tot va apuntar que no veia "cap raó" per no tancar un acord "al juliol". Per part seva, Charles Michel va dir que la UE cercarà l'acord, però no a qualsevol preu, i va incidir en la necessitat de garantir la "igualtat de condicions", que és una cosa essencial". Els Vint-i-set temen que les empreses britàniques tinguin un avantatge competitiu si aconsegueixen lliure accés al mercat únic de la Unió Europea sense obeir les mateixes regles que han de seguir les empreses europees.

"COSTA VEURE EL QUE HA CANVIAT"

El problema és que Londres pensa que seguir les normes de la UE i estar sotmès a la jurisdicció del Tribunal de la UE fan que el Brexit no tingui sentit, perquè no permetria als britànics "reprendre el control", així que encara que s'ha produït un cert acostament, que ha portat un renovat optimisme, "costa veure el que realment ha canviat", remarca Danske Bank.

El que és clar, diuen els analistes de Degroof Petercam, és que "les negociacions sobre la futura relació entre la UE i Regne Unit no avancen". "Els principals esculls són les condicions per a un alineament (subsidis, normes laborals i ambientals), les normes en matèries de productes, la pesca...", és a dir, massa problemes per poder tancar un acord abans del 31 de desembre. "És un període massa curt per aconseguir un nou acord comercial", opina aquesta firma.

El seu plantejament, diu al seu informe titulat 'Reapareix el fantasma del Brexit sense acord', és que "s'haurà d'acordar una possible pròrroga (fins a 2 anys) abans del 30 de juny", encara que Johnson sempre s'hi ha oposat. No obstant això, una enquesta recent suggereix que la població britànica "està més oberta a aquesta possibilitat, donat l'impacte de la crisi del coronavirus sobre l'economia".

Ara els mercats donen per fet que no hi haurà pròrroga, però "encara esperen una més endavant", la qual cosa és "massa optimista", afirmen en Bank of America. Aquesta entitat creu de fet, que al final hi haurà un acord bàsic de lliure comerç, és a dir, zero aranzels, però reimposició d'importants barreres no aranzelàries que significarien fronteres al comerç. "Rebutjar una pròrroga significa que hi ha poc temps per a qualsevol altra cosa, i un acord bàsic és millor que cap tracte econòmic i polític, en la nostra opinió", diuen els seus experts.

No obstant això, creuen que si hi ha acord bàsic, serà "negatiu" per a l'economia, molt maltractada ja per la crisi del coronavirus, i que complicarà la recuperació. "Els mercats poden aplaudir que hi hagi tracte, però creiem que els detalls importaran amb el pas del temps", remarca Bank of America. I és que encara que un tracte "elimina el risc de no fer un tracte, que encara no té un preu significatiu, un tracte bàsic i cap tracte estan econòmicament al mateix nivell. Tots dos impliquen grans costos econòmics a llarg termini", conclou.

contador