"El sector industrial de la zona de l'euro va experimentar un declivi més profund a l'inici del quart trimestre"
"El sector industrial de la zona euro va experimentar un declivi més profund al començament del quart trimestre de l'any. Els estudis ara indiquen clarament que l'economia manufacturera està en recessió". El sector manufacturer de la zona euro es va endinsar encara més en territori de contracció, ja que la producció i les noves comandes van caure a uns ritmes rarament superats en els 25 anys de recopilació de dades del PMI.
"Només va ser durant els pitjors mesos de la pandèmia i en el punt àlgid de la crisi financera mundial entre 2008 i 2009 que es van registrar els declius més forts. Els factors que possiblement agreugin la recessió inclouen la inflació, que roman obstinadament elevada malgrat l'evidència contínua que les pressions de les cadenes de subministrament estan disminuint. El sentiment entre les empreses manufactureres es va mantenir arrelat en territori negatiu una vegada més a l'octubre, cosa que suggereix que les empreses preveuen que aquestes condicions desafiadores s'estendran fins al 2023", comenten a S&P Global Market Intelligence.
Així, l'índex PMI del sector manufacturer de la zona euro, elaborat per S&P Global, es va situar per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per quart mes consecutiu a l'octubre, fet que indica una desacceleració sostinguda de les condicions del sector manufacturer. L'índex va caure de 48,4 registrat al setembre a 46,4, el nivell més baix des del maig del 2020.
La producció manufacturera de la zona euro va continuar disminuint a l'octubre, estenent l'actual seqüència de contracció que va començar al mes de juny passat. Segons les empreses enquestades, la caiguda de la demanda dels clients va ser un factor clau que va impulsar aquests volums de producció més baixos. El nivell de noves comandes rebudes es va desplomar a l'octubre, cosa que reflecteix la reducció de la demanda dels clients als mercats de la zona euro i d'altres parts del món.
Els fabricants de la zona euro també es van enfrontar a un altre fort augment dels costos operatius a l'octubre. Segons les empreses enquestades, els preus de l'energia van ser un factor important que va incrementar les despeses. Tot i això, la taxa d'inflació dels costos dels consums va disminuir i va ser la segona més feble des de principis de 2021. Un altre indici que les cadenes de subministrament s'estan ajustant per satisfer les demandes actuals del mercat va ajudar a alleujar, almenys parcialment, les pressions alcistes dels preus. L'Índex de Terminis de Lliurament dels Proveïdors va pujar al nivell més alt en més de dos anys i amb prou feines va estar per sota de la mitjana a llarg termini de l'estudi a l'octubre, fet que va ajudar a reduir lleugerament la taxa d'inflació dels preus cobrats fins al segon nivell més baix des d'abril de 2021.
De fet, la menor pressió dels proveïdors va deure, en part, a la caiguda de la demanda d'insums. L'activitat de compra va caure a l'octubre al ritme més ràpid des del maig del 2020. No obstant això, els estocs de primeres matèries van augmentar, perquè algunes empreses van acumular reserves d'existències de seguretat per protegir-se contra els riscos de subministrament i augment de preus.
Mentrestant, les dades de l'enquesta d'octubre van assenyalar la reducció més ràpida de les comandes pendents de realització al sector manufacturer de la zona euro des del maig del 2020. L'escassetat de noves comandes en relació amb la producció va ajudar les empreses a posar al dia les comandes pendents. Tot i això, el creixement de l'ocupació es va mantenir i va augmentar lleugerament.
Dels països de la zona euro estudiats, Irlanda en va ser l'únic que va experimentar una millora a l'octubre. Els països restants van registrar desacceleracions més profundes de les condicions operatives, i la majoria va registrar el deteriorament més ràpid des de la commoció inicial causada per la COVID-19 durant la primera meitat del 2020. Espanya va ser el país amb el pitjor resultat a l'octubre, seguida, a prop, per Alemanya.
De cara al futur, els fabricants de la zona euro continuen esperant uns menors volums de producció al llarg dels propers dotze mesos. Excloent-ne els mesos a l'inici de la pandèmia, l'Índex de Producció Futura va registrar a l'octubre la lectura més baixa des que va començar la sèrie el 2012. L'alta inflació, la incertesa geopolítica i l'empitjorament de les condicions econòmiques a nivell mundial van apuntalar la perspectiva pessimista.
"L'evolució dels mercats energètics continuarà sent un focus clau d'atenció per als fabricants de la zona euro durant l'hivern. La ratxa de clima temperat a tot Europa fins ara és un bon auguri i ha ajudat a abaixar els preus a l'engròs del gas. Tot i això, seguim conscients del risc que un fred atípic pugui augmentar la necessitat de racionament de l'energia, causant trastorns generalitzats en la producció manufacturera", afegeixen a S&P Global Market Intelligence.
Per la seva banda, els analistes de Pantheon Macroeconomics destaquen que els PMI manufacturers finals "confirmen la història d'una debilitat cada vegada més gran al sector industrial de la zona euro" i asseguren que les dades "continuen sent consistents amb les condicions de recessió a la fabricació de la zona de l'euro i un llast continu per al creixement del PIB al quart trimestre”.