Aquest dimecres gran part de la sessió de control al Govern s'ha centrat en aquest assumpte
L'amnistia fiscal i la sentència del Tribunal Constitucional, que ha declarat per unanimitat la inconstitucionalitat de la polèmica mesura aprovada pel Govern del PP el 2012, s'han centrat aquest dimecres gran part de la sessió de control a l'Executiu al Congrés dels Diputats. Tant el president, Mariano Rajoy, com el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'han vist 'acorralats' per les preguntes de l'oposició, en concret del PSOE i Ciutadans, sobre aquest assumpte.
Rajoy s'escuda que l'amnistia era una mesura davant la "situació límit, a punt de fer fallida i del rescat" en què s'estava Espanya
Precisament Margarita Robles s'ha estrenat com a nova portaveu del PSOE a l'hemicicle demanant a Rajoy que assumeixi responsabilitats per l'amnistia fiscal. "No pot quedar al marge del que diu el Constitucional, perquè diu que amb el seu amnistia fiscal han vingut a legitimar com a opció vàlida la conducta dels que, de manera insolidària, van incomplir el seu deure", ha deixat anar la socialista. Després d'això, ha advertit al president que si no pren una "responsabilitat política" per aquest assumpte, no tindrà "força moral" per "demanar als ciutadans que contribueixin a les càrregues tributàries".
Encara que Rajoy ha insistit que el Constitucional declara contrari a dret "el procediment utilitzat, és a dir, que s'hagi fet servir el Reial decret llei i no el Projecte de Llei" per tirar endavant l'amnistia. "Aquesta és la veritat, allò altre són judicis de valor", ha afirmat el cap de l'Executiu, que ha insistit que "Espanya, en aquell moment, estava en una situació límit, a punt de fer fallida i del rescat" per la "herència" socialista.
"Hi va haver de prendre decisions que en altres ocasions no s'haguessin pres. No figurava al nostre programa electoral", ha assenyalat Rajoy, que ha dit que a Espanya "es van aflorar 40.000 milions d'euros" i que l'amnistia, que ni neteja ni esborra delictes, "es va fer en molts països d'Europa, com el Regne Unit i Itàlia i també als EUA". A més, ha recordat que el PSOE també ha fet dues amnisties, només que a diferència del PP no hi havia una "situació prefallida" i que amb els socialistes "les rendes aflorades no van pagar".
Però Robles no ha estat l'única a inquirir al Govern sobre aquest assumpte. El diputat Pedro Saura ha preguntat al ministre Montoro sobre l'amnistia i ha demanat insistentment la seva dimissió. "Per l'amnistia ha de dimitir, ha de demanar perdó als espanyols, Rajoy també i tot el seu Govern", ha dit Saura, que ha demanat que l'executiu doni una llista de tots els "delinqüents de coll blanc" que es van acollir a l'amnistia.
"Cal tornar la decència, s'ha d'anar de manera immediata", ha indicat el socialista, que ha recordat que el principi fonamental i la tasca d'un ministre d'Hisenda "és que es compleixi el principi de justícia tributària" i la sentència del Constitucional "diu que es trenca, que s'està legitimant les conductes dels defraudadors". "L'amnistia el que fa és blanquejar la corrupció. Se n’ha d'anar perquè és la millor manera de retornar la decència a la política espanyola", ha continuat Saura que ha finalitzat dient que "l'amnistia és la pàgina més negra de la Hisenda pública espanyola" i ha advertit Montoro que "si no se’n va li anem a reprovar "perquè" no mereix ser ministre".
Malgrat això, el ministre no ha fet gaire cas a les crítiques socialistes. "L'únic que li importa és que dimiteixi, estan en això des de temps immemorials", ha afirmat Montoro, que ha remarcat que el PSOE, "abans que tingués el meu primer càrrec públic, ja demanava la meva dimissió", cosa que ha qualificat com "alguna cosa obsessiu". Per això li ha dit a Saura que "com més vegades s'aixequi a demanar la meva dimissió, menys penso dimitir" i li ha explicat que "la sentència del Constitucional és una desqualificació pel procediment" adoptat en una mesura que va ser presa "en un moment d'asfíxia completa del país". Aquest dimecres Montoro compareix davant de la Comissió d'Hisenda i Funció Pública del Congrés per parlar d'aquest assumpte i ha emplaçat el PSOE a resoldre totes les qüestions al respecte en el marc d'aquesta reunió.
"PROTEGIR ELS DEFRAUDADORS"
I també des d’Units Podem han retret al ministre d'Hisenda el que va passar amb l'amnistia fiscal. L'encarregat de fer-ho ha estat el diputat Rafael Mayoral, que ha denunciat que el Govern del PP "treballa per protegir els defraudadors, el frau, mentre que s'acarnissa amb els autònoms i amb els treballadors". "Amb aquests tota la contundència i l'acarnissament, amb els altres, aquí hi havia el govern per rescatar-los, sense perdre un instant", ha dit a l'hemicicle.
El parlamentari ha insistit que els membres de l'Executiu de Rajoy "treballen pels elits, no per a la gent" i ha dit que el seu grup no es conforma amb què Montoro dimiteixi, sinó que volen que se’n vagi el Govern al complet. "Té oportunitat de donar certa decència" a la política, ha etzibat al ministre, al qual ha recordat que parli amb el seu excompany, el que va ser ministre d'Indústria, José Manuel Soria, perquè "li podrà dir que dimitir no és un nom rus".
Pedro Saura (PSOE) i Rafael Mayoral (Units Podem) reclamen la dimissió del ministre d'Hisenda per "decència"
En la seva resposta, Montoro ha dit que seguirà "treballant" fins que Espanya "elimini el dèficit públic i tingui el nivell de llocs de treball d'abans de la crisi". "Aquesta és la meva feina", ha assenyalat, no sense oblidar-se de denunciar la "teoria de la conspiració" que tracta de 'vendre' Units Podem al Congrés.
I després d'això, ha arribat el torn de Juan Carlos Girauta, portaveu de Ciutadans al Congrés, que ha preguntat a Montoro com pensa rescabalar els espanyols dels efectes de l'amnistia fiscal nul·la. El ministre d'Hisenda ha insistit que al Govern no li "va agradar" fer aquesta mesura, ni tampoc pujar l'IRPF ni l'IVA, però ho van fer davant la situació que hi havia el 2012. L'amnistia, ha assenyalat Montoro, "ha servit perquè els que evitaven la hisenda pública ara estiguin contribuint-hi", es tracta d'una mesura que "amb el pas del temps ha mostrat la seva utilitat".
Segons Girauta, el problema de tot això és que "el pal se l'ha donat a la classe mitjana treballadora". Reconeix que a Montoro li ha tocat "el paper més ingrat", però ha dit també que la sentència del TC està aquí i en ella "no només hi ha un retret procedimental, sinó també un retret moral", perquè es "legitima la insolidaritat". "Han pujat tots els impostos, l'IRPF, l'IVA, les taxes acadèmiques... i això contrasta amb la declaració tributària especial per a aquestes persones que no complien i que estaven defraudant", ha recordat el diputat de la formació taronja, que creu que "hi ha un mecanisme pervers en el premi al defraudador i el càstig al complidor".