Quinze cotitzades espanyoles encara no tenen dones al seu consell

La presència de dones als consells de les empreses cotitzades és del 19,15%

  • Totes les empreses de l'IBEX 35 compten amb almenys una dona al seu consell
  • El nombre de dones als consells del selectiu ha pujat un 15,2% a l'últim any
Marta Gracia
Bolsamania | 26 feb, 2018 14:25 - Actualitzat: 14:25
ep mujeres trabajando
THINKSTOCK

La presència de les dones en llocs alts és cada vegada més gran. No obstant això, encara queda molt camí per recórrer. I com a mostra n’és que en 15 empreses de la borsa espanyola no hi ha presència de dones al seu consell. A més, el percentatge de dones als consells de les 133 empreses cotitzades és del 19,15%, lluny del 30% que recomana el Codi de Bon Govern per al 2020.

Amper, Audax, Axiare, Borges, Codere, Coemac, Deoleo, Dogi, Gam, Insur, Laboratoris Rovi, Solaria, Sotogrande (que va deixar de cotitzar al gener d'aquest any), Telepizza i Urbas són les 15 empreses que no compten amb cap dona als seus consells. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe 'Dones als consells de les empreses cotitzades', realitzada per Atrevia i per IESE. Totes elles pertanyen al mercat continu, ja que és la primera vegada que estudien les 98 empreses d'aquest mercat.

A més, en 47 empreses només hi ha una dona al consell. D'altra banda, si es té en compte només l'IBEX, les 35 compten amb, almenys, una dona al seu consell. De fet, tal com han assenyalat a la presentació de l'informe, aquesta investigació influeix a les empreses, "l'any passat Cellnex era l'única que no comptava amb dones al seu consell i en sortir a la llum l'informe, l’empresa va comunicar el nomenament d'una dona", ha explicat Núria Vilanova, presidenta d’Atrevia.

Segons l'informe, el 2017 hi havia 258 conselleres a les 133 empreses cotitzades a la borsa espanyola. Una presència encara baixa, però que ha anat augmentant a mesura que han passat els anys. Així, el 2016, la presència de dones als consells d'administració era del 16,6% i del 15,41% de 2015.

Tot i que no hi ha cap empresa de l'IBEX 35 sense dones als seus consells, només 21 d'aquestes empreses estan per sobre del 30% recomanat per la CNMV

Aquest percentatge augmenta més si només es té en compte les 35 empreses de l'IBEX. En aquest cas, totes les empreses compten amb, almenys, una dona al seu consell d'administració. La presència femenina en aquests òrgans és del 23,66%, xifra que representa un 15,2% més que el 2016. L'estudi posa en relleu que el 2002 només hi havia un 2% de presència femenina als consells i que ara està gairebé al 24%.

Aquest percentatge augmenta més si només es té en compte les 35 empreses de l'IBEX. En aquest cas, totes les empreses compten amb, almenys, una dona al seu consell d'administració. La presència femenina en aquests òrgans és del 23,66%, xifra que representa un 15,2% més que el 2016. L'estudi posa en relleu que el 2002 només hi havia un 2% de presència femenina als consells i que ara està gairebé al 24%.

Acerinox i Mediaset han estat les empreses que més dones han incorporat respecte a l'any anterior, dues més cadascuna d'elles. En total, 12 companyies de l'IBEX 35 han incrementat la seva xifra de conselleres. "No hem de veure només l'indicador, sinó que hem de veure el que és bo per a l'empresa. Com a mínim ha d'haver-hi de 2 a 3 dones perquè siguin escoltades", ha assegurat Núria Chinchilla, professora de l'IESE.

LLUNY DE CÀRRECS EXECUTIUS

Tot i que la presència femenina als consells és cada vegada més gran, el problema arriba en el percentatge de dones que tenen funcions executives, que s'estanca al 4,7% i que a l'IBEX encara és més petit, ja que es queda al 3,77%. En aquest aspecte no s'ha avançat molt, ja que el 2016 eren el 4,7% i el 2015, una mica més del 4%.

De fet, a l'IBEX-35 només hi ha quatre dones executives: la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, Vanisha Mittal, d'ArcelorMittal, (ambdues familiars del negoci), la consellera delegada de Bankinter, Dolores Dancausa, i Cristina Ruiz d'Indra. Aquesta última hi ha entrat a l'últim any.

Per a la presidenta d’Atrevia, Núria Vilanova, "és important que hi hagi dones, però també és important veure quina tipologia de conselleres són", atès que les executives "tenen el poder en el dia a dia de la companyia". Segons l'opinió de la professora d’IESE, fixar-se només en l'increment de dones al consell és començar la casa "per la teulada. No estem resolent els problemes interns que impedeixen que les dones arribin al comitè executiu".

contador