Cantàbria lidera el rànquing elaborat per Adecco juntament amb Navarra i València
Les diferències entre nord i sud es mantenen a l'economia espanyola -amb excepcions com Galícia-. El mercat laboral és prova d'això, tant en les xifres de recuperació de l'ocupació com en la qualitat dels llocs de treball. Així ho revela l'estudi d'Adecco sobre "les oportunitats i satisfacció" entre la població activa de cada comunitat autònoma.
"Després d'una ràpida recuperació entre 2014 i 2016, les dades del Monitor Adecco corresponents al segon trimestre de l'any mostra un progrés més pausat", assenyala l'informe. És a dir, la creació de llocs de treball durant els últims tres anys ha vingut acompanyada d'una millora en la qualitat de l'ocupació que s'està alentint. L'estudi té en compte la remuneració dels llocs de treball, la seguretat laboral, les oportunitats d'ocupació i desenvolupament professional, la conciliació entre la vida personal i la professional i, finalment, la conflictivitat laboral.
Cantàbria torna a ocupar el primer lloc d'aquest rànquing, amb una puntuació de 6,3 punts -va de 0 a 10-, cosa que suposa un increment interanual del 2,7%. Navarra arriba a la segona posició amb 6,1 punts, un 9,4% més, mentre que València està en tercer lloc, amb 6,1 punts -unes centèsimes menys que Navarra-, després de créixer un 5,7%. Per sobre de la mitjana (5,5 punts) també estan Illes Balears, Aragó, la Rioja, Madrid, País Basc i Catalunya. Als últims llocs estan Canàries, Castella-La Manxa, Galícia, Extremadura i Múrcia.
A l'apartat de remuneració, País Basc i Madrid lideren les comunitats autònomes amb 1.941 euros de salari mensual brut de mitjana, per sobre dels 1.753 euros de Navarra i els 1.720 euros de Catalunya, que se situen també en major nivell que els 1.637 euros de mitjana d'Espanya. Lluny queden Extremadura (1.315 euros) i Canàries (1.405 euros). En termes de poder adquisitiu (descomptant-ne la inflació), únicament cal una millora durant els dos últims anys a Cantàbria (augment del 4,9%), Astúries (2,5%), València (0,5%) i Canàries ( 0,4%).
Un altre element clau per a l'estudi és el concepte de "seguretat en l'ocupació", mesurat per la sinistralitat, la cobertura de la prestació per desocupació, la magnitud de l'atur de llarga durada i el temps mitjà necessari per tornar a trobar un lloc de treball després d'haver-ne perdut un altre. En aquest conjunt de dades, Astúries, Navarra i Múrcia aconsegueixen els majors increments, tot i que el lideratge és per a Balears, per davant de Cantàbria i Extremadura, tot en aquest cas és la regió que pitjor evoluciona.
El tercer pilar és "oportunitats d'ocupació i desenvolupament professional", influenciat per la taxa d'atur, el parc empresarial i el pes dels llocs de treball qualificats. Totes les regions han millorat, excepte la Rioja i Galícia. Balears encapçala la llista per davant de Catalunya i la Comunitat de Madrid. Les més malparades són Extremadura i Andalusia.
Pel que fa a la conciliació entre vida personal i professional, Adecco recopila els ocupats que cursen estudis i la presència de teletreball, amb País Basc, Aragó i Navarra com les millors regions i Catalunya i Canàries com les pitjors. Finalment, per a l'apartat de conflictivitat laboral, l'estudi té en compte el nombre de vagues i els participants, amb País Basc com la regió en la qual n’hi ha més amb 78,7 vagues per cada 100.000 empreses, mentre que hi participen 62,6 empleats per cada 10.000 ocupats.