Els secretaris de Comerç i d'Estat dels EUA, implicats
El nou escàndol de filtrar informació financera de personalitats del món de la política o de l'espectacle ha revelat com des de les altes esferes dels EUA o Anglaterra s'han mogut bilions de dòlars i euros a través de 19 paradisos fiscals. Mentre a Espanya hem conegut el cas dels 'Papers del Paradís' mitjançant el pretès fideïcomís familiar de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, la informació feta pública pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació aixeca nous dubtes sobre l'administració Trump i exposa noms com el de la Reina Isabel II d'Anglaterra.
Aquests documents s'han publicat un any i mig després de l'escàndol dels 'Papers de Panamà', que va descobrir al món les pràctiques bancàries en paradisos fiscals de les elits econòmiques mundials. Revelats al nostre país per mitjans com 'La Sexta' o 'El Confidencial', es tracta de 13,4 milions de documents filtrats que mostren les activitats de 'maquillatge fiscal', majoritàriament legals de la companyia d'advocats, situada a Bermudes , Appleby, i del fons d'inversió de Singapur, Asiaciti. La mateixa investigació reconeix que els moviments de diners no incorren en cap il·legalitat, encara que podrien tenir conseqüències incòmodes per a aquestes personalitats.
Igual que va passar amb els 'Papers de Panamà', la informació s'ha compartit amb el diari alemany 'Süddeutsche Zeitung', que l'ha portat davant el grup de periodistes d'investigació que compta amb 100 membres a tot el món. El contingut destapa les pràctiques usades per magnats i celebritats per esquivar els impostos, amagar actius en la seva possessió o dur a terme negocis en secret. La majoria d'aquestes pràctiques són poc ètiques, encara que en pocs casos es trenca la llei.
120 polítics i líders mundials figuren als 'Papers del Paradís'
ELS QUE ESTAN EXPOSATS
A més del cas del president del PDeCAT, el nom del qual apareix -segons la informació publicada- junts amb els dels seus pares i els seus germans a The JTB Family Settlement, un fideïcomís o 'trust' amb el qual la família va poder controlar actius allotjats a la sucursal helvètica d'RBS Coutts Trustees Ltd, l'exclusiva filial de banca privada del Royal Bank of Scotland, altres noms s'han vist esquitxats.
El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha sortit al pas de la seva suposada vinculació amb una empresa asseguradora amb seu a Barbados mentre era ministre d'Hisenda que ha estat revelada en el marc de la filtració massiva de documents batejada com 'Papers del Paradís' . El mandatari ha assegurat que mai va invertir ni va ser accionista de l'asseguradora amb la qual el vinculen aquests documents.
Als EUA el nombre de noms de l'administració de l'actual pressent, Donald Trump, relacionats amb aquest escàndol és de 13 persones, entre membres del seu gabinet, aliats polítics i donants de la campanya. Un dels més exposats és el secretari de Comerç dels Estats Units, Wilbur Ross. Els documents divulgats assenyalen que té vincles comercials amb el gendre del president rus, Vladímir Putin, i amb un oligarca rus que es troba sota les sancions dels EUA. En cap dels dos casos, Ross va divulgar aquests vincles durant el seu discurs inaugural a principis d'aquest any.
A més del responsable de comerç nord-americà, Gary Cohn, assessor econòmic del president Donald Trump, va mantenir vincles amb 22 entitats amb seu a les Bermudes durant la seva etapa a Goldman Sachs. Un altre dels noms rellevants és el del secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, que mentre exercia com a director executiu d'Exxon va ser presumptament director d'una aliança d'empreses amb el Govern del Iemen situada a Bermudes. No hi va haver evidència d'il·legalitat en cap dels casos.
LA REINA ISABEL, MADONNA I BONO
A més d'aquestes implicacions, també ha transcendit que Stephen Bronfman, un dels principals assessors i recaptador de fons del primer ministre canadenc Justin Trudeau, havia evitat milions en impostos a través de comptes a l'exterior. Si bé no és il·legal, la revelació és una vergonya per Trudeau, que s'ha compromès a prendre mesures enèrgiques contra els paradisos fiscals.
Lord Ashcroft, un dels principals donants del partit conservador del Regne Unit, tenia centenars de milions de dòlars en un fideïcomís secret a Bermuda. De nou, tot i que no és il·legal, això pot causar més problemes a la primera ministra Theresa May, que va rebre donacions d'Ashcroft. Els conservadors també han promès prendre mesures enèrgiques contra aquestes pràctiques.
Encara al Regne Unit, els documents també mostren que la Reina Isabel II té al voltant de 13 milions de dòlars de la seva fortuna privada invertits en paradisos fiscals.
En total, 120 polítics i líders mundials figuren als 'Papers del Paradís' i gairebé 100 empreses s'hi han vist també implicades, ja que els documents han revelat informació sobre els plans fiscals i tributaris de companyies com Appel, Nike o Uber.
També han transcendit els noms de celebritats com Bono, el cantant d'U2, que va invertir en un centre comercial lituà a través d'una companyia amb seu a Malta, i Madonna, que va utilitzar comptes extraterritorials per invertir en una companyia de subministraments mèdics.