Què s'espera de la dada estrella de la setmana: l'IPC dels Estats Units serà clau per a borses i bons

El consens anticipa un lleuger repunt de la taxa general

Aitor Pereira
Bolsamania | 08 abr, 2024 18:07
inflacion eeuu portada

Els inversors tenen aquest dimecres una cita important amb el mercat, ja que es coneixerà la dada d'IPC dels Estats Units del març, per a la qual el consens d'analistes espera un repunt de la taxa general fins al 3,4% i una moderació de la inflació subjacent fins al 3,7%. L'indicador també pot actuar de catalitzador per a accions i bons, ja que donarà una nova dimensió a les expectatives de retallades de tipus d'interès per part de la Reserva Federal.

Richard Hunter, director d'inversions d'Interactive Investor, destaca que la inflació del març "adquirirà més importància tenint en compte el teló de fons dels recents comentaris de la Fed", que han refredat les expectatives del mercat sobre la data d'inici de les retallades de tipus.

En aquest sentit, cal recordar que la presidenta de la Reserva Federal de Cleveland, Loretta Mester, va assegurar que segueix esperant baixades en els tipus d'interès aquest any, encara que no considera que es produeixin al conclave del maig, mentre que el titular de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, va anar més lluny en plantejar la possibilitat que el banc central dels EUA no retalli els tipus d'interès aquest any. A més, la presidenta de la Fed de Dallas, Lorie Logan, s'ha mostrat "preocupada que la política no sigui tan restrictiva com se suposa".

Des de Rabobank recorden que “és cert que la majoria d'aquests oradors son falcons coneguts, i Kashkari i Logan no són membres amb dret a vot del FOMC, però sembla que estem començant a veure un canvi de to per part dels responsables polítics”.

"Els senyals que envien els preus del petroli i de l'or podrien tenir alguna cosa a veure amb això", afegeixen.

Els analistes de TD Securities detallen que l'informe laboral conegut divendres passat "pot reforçar la idea de paciència entre alguns funcionaris de la Reserva Federal en termes de les properes decisions polítiques".

"Continuem opinant que l'evolució de la inflació dels preus al consum continua sent el determinant clau a curt termini, cosa que augmenta les apostes per a l'informe de l'IPC. Continuem pensant que la Reserva Federal podria començar a reduir les restriccions a la reunió del FOMC del juny, que continua oberta", expliquen.

Per part seva, Ronald Temple, estrateg en cap de mercats de Lazard, destaca que la forta creació d'ocupació als EUA s'està produint "sense revifar les tensions inflacionistes" i sosté que encara que el creixement salarial del 4,1% interanual segueix sent massa elevat per assolir l'objectiu d'inflació de la Fed del 2%, segons la seva opinió "s'està acostant prou perquè l'organisme se senti còmode començant a relaxar els tipus a la reunió del juny".

Amb tot, considera "poc probable" que les últimes dades d'ocupació "canviïn substancialment la trajectòria de la política monetària de la Fed, però es van sumar a l'evidència d'una desinflació immaculada, encara que amb sots pel camí".

Segons Temple, un IPC subjacent mensual del 0,4% o superior possiblement reduiria "de manera significativa" la probabilitat implícita al mercat d'una retallada dels tipus de la Fed al juny, mentre que un 0,3% o inferior "augmentaria la confiança en aquesta reducció". Actualment, els mercats impliquen una probabilitat del 63% que es produeixi la primera retallada de tipus de 25 punts bàsics a la reunió del juny.

contador