El Govern permet ajornar el pagament de la renda als inquilins afectats per la crisi del Covid
El Govern ha ampliat la moratòria del lloguer als locals comercials. Ara, les pimes i autònoms poden ajornar el pagament de la renda dels seus establiments si el seu negoci s'ha vist afectat per la crisi del coronavirus (Covid-19). Això sí, la normativa recull una sèrie de requisits que són de compliment imprescindible per poder sol·licitar aquesta ajuda.
La moratòria es concedirà a les pimes i autònoms que hagin hagut de tancar el negoci per causes de força major durant l'estat d'alarma, és a dir, obligades per les restriccions decretades per l'Executiu de Pedro Sánchez, segons estableix el Reial decret llei 15/2020, de 21 d'abril. En aquest grup s'inclouen les botigues de roba, bars i restaurants.
En cas que puguin continuar desenvolupant la seva activitat, exclusivament podran sol·licitar la moratòria els negocis que acreditin una caiguda mínima del 75% dels seus ingressos durant el mes natural anterior a la sol·licitud de l'ajornament, en comparació amb la facturació mitjana del trimestre de l'any passat al qual pertany aquest mes.
Els autònoms també hauran d'estar donats d'alta correctament abans del 14 de març, data en què va començar l'estat d'alarma. En concret, han d'estar afiliats al Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms, al Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar o, en el seu cas, en una de les Mutualitats substitutòries del RETA.
L'Administració pública adverteix que si es demostra que l'inquilí s'ha beneficiat injustificadament de l'ajornament del pagament de la renda, serà el responsable dels danys i prejudicis que s'hagin pogut produir. També es farà càrrec de totes les despeses que s'hagin generat per l'aplicació d'aquestes mesures excepcionals.
EN QUÈ CONSISTEIX LA MORATÒRIA?
Quan l'arrendatari és una empresa pública o un gran tenidor d'habitatge, les condicions són diferents si es tracta d'un propietari particular. En el primer dels casos, la moratòria es concedeix automàticament durant el temps que duri l'estat d'alarma, i es pot prorrogar fins a quatre mesos si es mantenen les dificultats per fer front a la renda. El pagament s'ajorna sense penalització ni reportar interessos, mitjançant el fraccionament de les quotes per un termini de dos anys.
En canvi, en els contractes amb un particular, l'inquilí podrà sol·licitar l'ajornament temporal i extraordinari del pagament de la renda, sempre que no existeixi un acord previ entre totes dues parts. Tindrà un termini d'un mes des de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret llei per sol·licitar aquesta mesura i es permet l'ús de la fiança perquè l'arrendatari pugui afrontar el pagament de la renda amb més liquiditat.
El pagament del lloguer suposa el 40% de les despeses de les pimes i autònoms, segons les dades de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA). Per això, les principals associacions havien sol·licitat aquesta mesura insistentment i han celebrat que, per fi, el Govern hagi atès les seves peticions. Es preveu que aquesta mitjana s'aplicarà a més de 222.000 immobles llogats d'ús comercial, oci, hostaleria i turisme.
El Govern també ha acceptat una de les principals demandes de l'oposició. Des del PP s'havia exigit en nombroses ocasions ajudar els sectors d'hostaleria i restauració amb l'ajornament de rendes del lloguer i impostos, a més de simplificar la tramitació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i ampliar les bonificacions a les quotes que han de pagar els empresaris a la Seguretat Social més enllà de la finalització de l'estat d'alarma.