Quan tornarà a apujar els tipus, la Fed? L’informe d’ocupació afavoreix un augment al març

La dada de creació d’ocupació als EUA ha sobrepassat fins i tot les estimacions més optimistes

Bolsamanía
Bolsamania | 08 gen, 2016 17:07 - Actualitzat: 17:53
federal reserve, fed, usa,

Les inesperades dades de l'informe d'ocupació del mes de desembre als Estats Units, que han sobrepassat les previsions més optimistes, posen una pregunta sobre la taula: quan serà la propera pujada de tipus de la Fed?

Després de saber que en l'últim mes del 2015 es van crear 292.000 llocs de treball, una xifra molt superior als 200.000 que esperava el consens, els analistes ja estan buscant la data per al segon increment de tipus per part de la Reserva Federal (Fed), el banc central dels Estats Units, que va decidir apujar els tipus d'interès per primera vegada en nou anys en la seva reunió del 16 de desembre passat i els va situar en el 0,5%.

Segons MarketWatch, la data més probable per al proper increment és el març, una possibilitat que queda apuntalada per la fortalesa que han mostrat les dades de creació d'ocupació. Per a aquest mes, la reunió de tipus de l'organisme que presideix Janet Yellen està programada per als dies 15 i 16.

«Tot apunta a una pujada al març», assenyala Aneta Markowska, economista en cap per als Estats Units de Société Générale, en declaracions a MarketWatch. «Les dades del mercat laboral em donen una certa tranquil·litat que la dada de PIB és soroll en comptes d'una tendència real feble», opina aquesta analista.

Al començament d'aquesta setmana negra per a les borses mundials, les apostes del mercat per a una segona pujada de tipus al març van caure per sota del 50% a causa de les preocupacions sobre el debilitament de l'economia de la Xina i els seus possibles efectes sobre els Estats Units. Una altra de les preocupacions dels analistes han estat les estimacions per al PIB del quart trimestre, que mostraria un increment de l’1% anual en comparació del 2% del tercer trimestre.

QUÈ FARÀ LA FED?

«Les dades signifiquen que el mercat laboral continua millorant, i si això continua tenim nova pressió salarial i normalització de la inflació», explica Markowska. «La Fed va camí d'apropar-se al seu mandat.»

El mercat espera que la Reserva Federal apugi els tipus d'interès dues vegades aquest 2016. Per la seva banda, els membres de l'organisme monetari calculen que hi haurà un total de quatre increments al llarg d'aquest any.

El desenvolupament de la inflació hauria de determinar si són els inversors o la Fed qui té raó, assenyala Paul Ashworth, economista en cap per als Estats Units de Capital Economics.

Ara com ara, els analistes no veuen probable que el banc central apugi de nou els tipus d'interès en la seva reunió dels dies 26 i 27 de gener, però és probable que ho faci en la del 15 i 16 de març, opina Sal Guatieri, economista sènior de BMO Capital Markets.

contador